Izraeli kritikohet për shembjen masive e shtëpive palestineze

Izraeli kritikohet për shembjen masive e shtëpive palestineze

Kombet e Bashkuara kanë qortuar Izraelin për kryerjen e asaj që ishte shembja më e madhe e shtëpive palestineze në Bregun Perëndimor të okupuar për një dekadë.

Rreth 73 persona, përfshirë 41 fëmijë, u bënë të pastrehë kur banesat e tyre u rrëzuan në vendbanimin beduin të Khirbet Humsa, në Luginën e Jordanit, tha KB.

Ushtria izraelite tha se strukturat ishin ndërtuar në mënyrë të paligjshme.

Por UN i quajti veprimet izraelite një “shkelje të rëndë” të ligjit ndërkombëtar.

Sipas Zyrës së KB për Koordinimin e Çështjeve Humanitare (Ocha), 76 struktura duke përfshirë shtëpi, strehimore kafshësh, tualete dhe panele diellore u shkatërruan kur buldozerët izraelitë u zhvendosën të martën vonë.

Autoritetet izraelite e vunë shifrën në mënyrë të konsiderueshme më të ulët, duke thënë se një “aktivitet zbatimi” ishte kryer duke përfshirë shtatë çadra dhe tetë lapsa kafshësh.

Pamjet nga skena pas shembjes, të lëshuara nga grupi izraelit i të drejtave të njeriut B’Tselem, treguan zonën e shpërndarë me rrënoja duke përfshirë metale të përdredhura, çarçafë dhe ahur./Insajderi.com

BBC News