Kameruni zhvillon zgjedhjet e para rajonale mes bojkotit të opozitës

Kameruni zhvillon zgjedhjet e para rajonale mes bojkotit të opozitës

Kameruni po zhvillon zgjedhjet e tij të para në rajon, për të cilat qeveria thotë se u jep më shumë pushtet provincave, por opozita bojkoton zgjedhjet, i quan si një mashtrim, transmeton Insajderi.

Në sondazhet indirekte të së dielës, një kolegj elektoral me 24,000 trupa i përbërë nga delegatë rajonalë dhe shefa tradicionalë do të votojë për të plotësuar postet e 900 këshilltarëve rajonalë – 90 për secilin nga 10 rajonet e vendit – duke vënë në veprim një ligj të vitit 1996 që premton një qeveri të decentralizuar por nuk u miratua asnjëherë, raporton Al Jazeera.

Këshillat bashkiakë do të kenë një fjalë mbi zhvillimin, duke përfshirë infrastrukturën siç janë rrugët, por ata nuk do të jenë në gjendje të ndryshojnë ligjet e miratuara nga asambleja kombëtare dhe senati në kryeqytetin e vendit, Yaounde.

Qeveria e Presidentit Paul Biya i sheh sondazhet si një hap drejt një autonomie më të madhe rajonale, duke shpresuar se ata do të qetësojnë kritikët të cilët thonë se ai ka neglizhuar prej kohësh rajonet e vendit dhe do të ndihmojë në përfundimin e një konflikti katër-vjeçar separatist në rajonin perëndimor anglishtfolës.

Por dy partitë kryesore të opozitës, Lëvizja për Rilindjen e Kamerunit (MRC) e Maurice Kamto dhe Fronti Social Demokratik (SDF), të dy po bojkotojnë sondazhet, duke argumentuar se ato nuk kanë të bëjnë me çështje lokale por një mënyrë për 87 vjeçarin kreu i shtetit për të forcuar kontrollin e tij mbi pushtetin.

Kundërshtarët thonë se votimi ofron vetëm një pamje të autonomisë rajonale dhe vjen shumë vonë për të rregulluar konfliktin, i cili është bërë kërcënimi më i madh në sundimin 40 vjeçar të Biya. Ata gjithashtu thonë që zyrtarët që votojnë në zgjedhje janë me të madhe mbështetës të Biya dhe do të ndihmojnë në zbatimin e vullnetit të tij në rajone. /Insajderi.com