Kanberra shpall gjendje të jashtëzakonshme pas përhapjes së zjarreve

Autoritetet e Kryeqytetit të Australisë kanë shpallur gjendje të jashtëzakonshme pasi zjarret janë zgjeruar në jug të Kanberras.

Kanberra shpall gjendje të jashtëzakonshme pas përhapjes së zjarreve

Zyrtarët kanë thënë se ky është kërcënimi më i rëndë nga zjarret në pothuajse dy dekada.

Zjarret më të mëdha në jug të kryeqytetit australian janë duke djegur më shumë se 18,500 hektarë.

Banorët e këtyre zonave kanë paralajmëruar se mund të evakuohen në çdo moment.

“Kanberra është duke u përballur me zjarret më të këqija prej vitit 2003”, ka thënë shefi ministror, Andrew Barr.

Më 2003, si pasojë e zjarreve në periferi të Kanberras kanë vdekur katër persona, janë plagosur 500 të tjerë dhe janë shkatërruar rreth 470 shtëpi.

Barr ka thënë se zjarret “mund të jenë të pakontrollueshme” pasi temperaturat kanë arritur në 40 gradë Celsius.

Australia është duke u përballur me krizë të zjarreve nga muaji shtator i vitit të kaluar.

Të paktën 33 persona kanë vdekur dhe mijëra shtëpi janë shkatërruar gjatë kësaj periudhe.

Përveç kësaj, është raportuar edhe për 11 milionë hektarë tokë të djegur dhe miliona kafshë të ngordhura./rel.