Kina dënon kompaninë Alibaba me 2.3 miliardë euro

Kina dënon kompaninë Alibaba me 2.3 miliardë euro

Alibaba Group, kompania më e madhe në botë e tregtisë elektronike, u gjobit me 2.3 miliardë € nga rregullatorët kinezë të shtunën për taktikat anti-konkurruese, ndërsa Partia Komuniste në pushtet forcon kontrollin mbi industritë e teknologjisë me rritje të shpejtë.

Drejtuesit e partive shqetësohen për dominimin e kompanive më të mëdha të internetit të Kinës, përfshirë Alibaba në një kohë kur industria po zgjerohet në financa, shërbime shëndetësore dhe zona të tjera të ndjeshme. Partia thotë se zbatimi anti-monopol, veçanërisht në industritë e teknologjisë, është një përparësi këtë vit.

Alibaba u gjobit për “abuzim me pozicionin e saj dominues” për të kufizuar konkurrencën nga shitësit me pakicë që përdorin platformat e saj dhe pengojnë “qarkullimin e lirë” të mallrave, njoftoi Administrata Shtetërore për Rregullimin e Tregut. Ajo tha se gjoba ishte e barabartë me 4 përqind të shitjeve të saj totale 2019, raporton euronews.

Masa është një pengesë e re për Alibaba dhe themeluesin e saj miliarder, Jack Ma, pas një vendimi në nëntor nga rregullatorët për të pezulluar debutimin në tregun e aksioneve të Ant Group, një platformë financiare e larguar nga gjigandi i tregtisë elektronike. Do të kishte qenë oferta më e madhe fillestare e aksioneve publike në botë vitin e kaluar.

Ma, një nga sipërmarrësit më të pasur dhe më të shquar të Kinës, u zhduk përkohësisht nga sytë e publikut pasi kritikoi rregullatorët në një fjalim në nëntor. Kjo u pasua ditë më vonë nga pezullimi i Ant Group, megjithëse specialistët e financave thanë se rregullatorët tashmë ishin të shqetësuar se Ant nuk kishte kontrolle adekuate të rrezikut financiar.

Alibaba, i nisur në 1999, operon platforma me pakicë, biznes me biznes dhe konsumator nga konsumatori. Ajo është zgjeruar me një ritëm marramendës në shërbimet financiare, prodhimin e filmit dhe fusha të tjera.

Në shkurt, qeveria lëshoi ​​udhëzime anti-monopole që synojnë parandalimin e praktikave anti-konkurruese të tilla si nënshkrimi i marrëveshjeve ekskluzive me tregtarët dhe përdorimi i subvencioneve për të shtypur konkurrentët.

Rregullatorët thanë në dhjetor se po shikonin taktika të mundshme anti-konkurruese nga Alibaba duke përfshirë një politikë të quajtur “zgjidhni një nga dy”, e cila kërkon që partnerët e biznesit të shmangin marrëdhëniet me konkurrentët e tij. /Insajderi.com