Kina dhe ShBA-ja pajtohen të rrisin bashkëpunimin për klimën

Kina dhe ShBA-ja pajtohen të rrisin bashkëpunimin për klimën

Kina dhe Shtetet e Bashkuara të Amerikës kanë rënë dakord të rrisin bashkëpunimin për klimën gjatë dekadës së ardhshme, në një njoftim të papritur në samitin e klimës COP26 në Glasgow.

Të dy vendet lëshuan një deklaratë të rrallë të përbashkët që premton veprim, shkruan BBC, transmeton Shqip.com.

Aty thuhet se të dyja palët do të “kujtojnë angazhimin e tyre të vendosur për të punuar së bashku” për të arritur objektivin e temperaturës 1.5C të përcaktuar në Marrëveshjen e Parisit.

Ata bënë thirrje për shtimin e përpjekjeve për të mbyllur “hendekun e rëndësishëm” që mbetet për të arritur këtë objektiv.

Shkencëtarët thonë se kufizimi i rritjes së temperaturës globale në 1.5C do të ndihmojë njerëzimin të shmangë ndikimet më të këqija klimatike. Kjo krahasohet me temperaturat para-industriale.

Në Paris në vitin 2015, liderët botërorë u zotuan të përpiqen të mbajnë botën nga ngrohja me më shumë se 1.5C në 2C përmes reduktimeve të emetimeve./Insajderi.com