Kina në kundërshtim me politikat kundër ngrohjes globale, financon Serbinë në ndërtimin e termocentraleve

Kina në kundërshtim me politikat kundër ngrohjes globale, financon Serbinë në ndërtimin e termocentraleve

Instituti Rregullator i Mjedisit në Serbi ndërmori veprime ligjore kundër ndërmarrjes shtetërore të energjisë elektrike në janar për ekspozimin e serbëve ndaj emetimeve toksike nga termocentralet e qymyrit.

“Termocentralet tona termike janë ndër emetuesit më të mëdhenj të dioksidit të squfurit në Evropë. Në 2018 dhe 2019, dhjetë termocentrale të EPS-it emetuan përkatësisht gjashtë herë më shumë SO2 se kufiri kombëtar, ”tha Hristina Vojvodić, ekspertja ligjore e Institutit.

Në 2006, Serbia ratifikoi Traktatin e Komunitetit të Energjisë, misioni i të cilit është të shtrijë tregun e energjisë të BE në fqinjët e saj jugorë dhe lindorë, raporton China Dialogue.

Nga 2018, vendit iu kërkua të zbatonte një Plan Kombëtar të Reduktimit të Emetimeve për të kufizuar ndotësit, kryesisht nga termocentralet me qymyr.

Anëtarët e Komunitetit të Energjisë pritet gjithashtu të punojnë drejt dekarbonizimit, duke përshpejtuar kalimin në burime më të pastra të energjisë.

Por, Serbia në vend të kësaj ka vazhduar të ndërtojë dhe planifikojë impiante të reja qymyri dhe ka zgjeruar një minierë linjiti.

Këto financohen nga huatë kineze nga shteti në shtet, të ndërtuara nga ndërmarrjet kineze, dhe kanë ndikime negative në mjedis.

Duke miratuar hua të tilla, Kina minon premtimin e saj për të luftuar ndryshimin e klimës dhe Serbia vonon më tej heqjen e qymyrit. /Insajderi.com