Kina nuk i jep të dhënat për rastet e hershme të COVID-19 ekipit të OBSH-së

Kina nuk i jep të dhënat për rastet e hershme të COVID-19 ekipit të OBSH-së

Kina refuzoi të jepte të dhëna të para për rastet e hershme COVID-19 një ekipi të udhëhequr nga Organizata Botërore e Shëndetësisë duke hetuar origjinën e pandemisë, ka thënë një nga hetuesit e ekipit, trasnmeton Insajderi.

Ekipi kishte kërkuar të dhëna të papërpunuara për pacientët në 174 raste që Kina kishte identifikuar nga faza e hershme e shpërthimit në qytetin Wuhan në dhjetor 2019, si dhe raste të tjera, por u dha vetëm një përmbledhje, tha Dominic Dwyer, një australian ekspert i sëmundjeve infektive i cili është anëtar i ekipit, raporton Al Jazeera.

Të dhëna të tilla të para njihen si “lista të linjave”, tha ai, dhe zakonisht do të anonimizoheshin, por përmbajnë detaje të tilla si pyetjet që u janë bërë pacientëve individualë, përgjigjet e tyre dhe si janë analizuar përgjigjet e tyre.

“Kjo është praktikë standarde për një hetim të shpërthimit”, i tha ai agjencisë së lajmeve Reuters të shtunën përmes një thirrjeje video nga Sidnei, ku ai aktualisht po kalon karantinë.

Ai tha se marrja e aksesit në të dhënat e papërpunuara ishte veçanërisht e rëndësishme pasi që vetëm gjysma e 174 rasteve kishin ekspozim në tregun Huanan, qendra me shumicë tani e prodhimeve të detit në Wuhan, ku virusi u zbulua fillimisht.

 

“Kjo është arsyeja pse ne kemi këmbëngulur ta kërkojmë atë”, tha Dwyer. “Pse nuk ndodh kjo, nuk mund të komentoja. Nëse është politike apo kohë apo është e vështirë… Por nëse ka ndonjë arsye tjetër pse të dhënat nuk janë të disponueshme, nuk e di. Dikush vetëm do të spekulonte”.

Misioni katër javë i OBSH-së në Kinë për të zbuluar origjinën e Coronavirusit përfundoi në fillim të kësaj jave pa ndonjë zbulim përfundimtar. /Insajderi.com