Kjo është arsyeja pse në botë ka vetëm katër ngjyra të pasaportave

Kjo është arsyeja pse në botë ka vetëm katër ngjyra të pasaportave

Rezulton se ka vetëm katër ngjyra kryesore të pasaportës në botë, dhe secili vend ka arsyet e veta për zgjedhjen e njërës nga këto ngjyra për kopertinën, shkruan Bright Side, transmeton Insajderi.

E kuqe

Kjo është ngjyra më e zakonshme. Pasaportat me një mbulesë të kuqe shpesh zgjidhen nga vendet me një sistem historik ose aktual komunist.

Qytetarët e Sllovenisë, Kinës, Rusisë, Letonisë, Rumanisë, Polonisë dhe Gjeorgjisë kanë pasaporta të kuqe.

Vendet anëtare të Bashkimit Evropian, përveç Kroacisë, përdorin gjithashtu pasaporta të kuqe dhe nuanca të tjera të së kuqe.

Vendet e interesuara për t’u bashkuar me BE, të tilla si Turqia, Maqedonia dhe Shqipëria, ndryshuan ngjyrën e pasaportave të tyre në të kuqe disa vjet më parë. Komuniteti Andean i Kombeve – Bolivia, Kolumbia, Ekuadori dhe Peru – ka gjithashtu pasaporta të kuqe.

E kaltër

Kjo është ngjyra tjetër më e zakonshme. Mbulesa blu simbolizon “botën e re”. 15 vende të Karaibeve kanë pasaporta blu.

Brenda bllokut të vendeve të Amerikës së Jugut, kopertina blu e pasaportës simbolizon lidhjen me Mercosur – një sindikatë.

Kjo përfshin Brazilin, Argjentinën dhe Paraguajin. Venezuela është përjashtim këtu: ajo gjithashtu i përket unionit, por qytetarët e saj kanë pasaporta të kuqe. Pasaportat e shtetasve amerikanë u ndryshuan në blu në vitin 1976.

E gjelbër

Shumica e vendeve myslimane kanë pasaporta të gjelbërta. Shembujt përfshijnë Marokun, Arabinë Saudite dhe Pakistanin.

E gjelbra konsiderohet të jetë ngjyra e preferuar e Profetit Muhamed, dhe është një simbol i natyrës dhe jetës.

Qytetarët e disa vendeve të Afrikës Perëndimore – për shembull, Burkina Faso, Nigeria, Niger, Bregu i Fildishtë dhe Senegal – kanë gjithashtu dokumente udhëtimi që janë me nuanca të ndryshme të gjelbra. Në rastin e tyre, ngjyra tregon se ato i përkasin ECOËAS (Komuniteti Ekonomik i Shteteve të Afrikës Perëndimore).

E zezë

Pasaportat më të rralla janë ato me kopertinë të zezë. Këto mund të gjenden në mesin e qytetarëve të disa vendeve afrikane – Botsvana, Zambia, Burundi, Gabon, Angola, Çad, Kongo, Malavi dhe të tjerët.

Qytetarët e Zelandës së Re gjithashtu kanë mbulesa të zeza të pasaportave, sepse e zeza është ngjyra kombëtare e vendit. /Insajderi.com