Profiterë të Coronavirus-it

Kohë pandemie: 10 mënyra se si njerëzit po mashtrojnë të tjerët duke u zhvatur paratë

Kohë pandemie: 10 mënyra se si njerëzit po mashtrojnë të tjerët duke u zhvatur paratë

Mashtruesit janë duke përdorur pandeminë si një justifikim për të mashtruar njerëzit për t’u marrë paratë, sipas bankave britanike, shkruan BBC,transmeton Insajderi.

Financat në Mbretërinë e Bashkuar kanë paralajmëruar se mashtruesit po prekin frikën financiare të konsumatorëve dhe ka identifikuar dhjetë mashtrime të lidhura Covid-19 për të cilat publiku duhet të jetë i kujdesshëm.

“Kriminelët po imponojnë organizata të besueshme si NHS ose HMRC për të mashtruar njerëzit,” tha organi tregtar.

Njerëzit duhet të qëndrojnë vigjilent që të mos jenë viktimë e skemave të sofistikuara.

Dhjetë mashtrimet për të cilat njerëzve u bëhet thirrje të kenë kujdes:

Mashtrimet e mbështetjes financiare së Covid-19

  1. E-mail të rremë qeverie, të cilat duket se janë nga departamentet e qeverisë që ofrojnë grante deri në 7500 £. Email-et përmbajnë lidhje (link) që vjedhin informacion personal dhe financiar.
  2. E-mail mashtrues që ofrojnë qasje në “fondet e ndihmës Covid-19”, të cilat inkurajojnë viktimat të plotësojnë një formë dhe të dorëzojnë informacionin e tyre personal.
  3. E-mail me pamje zyrtare që ofrojnë një “ulje të taksave”. Email-et përmbajnë lidhje që çojnë në një faqe interneti të rreme të qeverisë, e cila korr informacione personale dhe financiare.
  4. Përfituesve të benefiteev u ofrohet ndihmë për të aplikuar për kredi universale, por mashtruesit kapin një pjesë të pagesës si një paradhënie për “shërbimet” e tyre.

Mashtrimet shëndetësore

  1. Emailet e ‘phishing’ që pretendojnë se marrësi ka qenë në kontakt me dikë të diagnostikuar me Covid-19. Ata çojnë në faqet e internetit të rreme që janë përdorur për të vjedhur informacione personale dhe financiare ose për të infektuar pajisjet me viruse.
  2. Reklama të rreme për produkte jo-ekzistuese të lidhura me coronavirus-in, të tilla si dezinfektantë duarsh dhe maska ​​për fytyrën, të cilat thjesht marrin paratë e viktimës dhe nuk u dërgojnë atyre asgjë.

Mashtrimet e bllokimit

  1. E-mail të rremë dhe tekste që pretendojnë se janë nga kompani televizioni, duke u thënë njerëzve që ata kanë të drejtë për gjashtë muaj falas për shkak të pandemisë. Viktimave u thuhet se ka pasur një problem me debitimin e tyre të drejtpërdrejtë dhe u kërkohet të klikoni në një lidhje që i çon ata në një faqe të rreme, e cila vjedh informacionin e tyre personal dhe financiar.
  2. Email që u kërkon njerëzve të rinovojnë detajet e pagesave të shërbimeve të TV-së duke klikuar në një lidhje që më pas përdoret për të vjedhur informacionin e kartës së kreditit.
  3. Profilet e rreme në faqet e mediave sociale përdoren për të manipuluar viktimat në dorëzimin e parave të tyre. Kriminelët shpesh do të përdorin identitetin e njerëzve të vërtetë për të iniciuar bisedë me objektivat e tyre.
  4. Mundësitë e investimeve të rreme reklamohen në faqet e mediave sociale, duke inkurajuar viktimat të “përfitojnë nga rënia financiare”. Platformat e Bitcoin janë duke përdorur email dhe reklama në platformat e mediave sociale për të inkurajuar viktimat që nuk dyshojnë të fusin para në kompani të rreme duke përdorur faqet të rreme në internet. /Insajderi.com