Ky është vendi më i mirë në botë për t’u plakur

Ky është vendi më i mirë në botë për t’u plakur

Irlanda është njohur zyrtarisht si një nga vendet më të mira në botë për t’u plakur, sipas Organizatës Botërore të Shëndetit (WHO).

Kjo për arsye se në këtë shtet është rritur popullsia e moshës mbi 65 vjeçare të Irlandës, si dhe mënyrës së përgjithshme të shëndetshme të të jetuarit të popullit irlandez.

Popullsia e përgjithshme e Irlandës është duke u rritur gjithnjë e më shumë që nga vitet 80-ta. Personat me moshë mbi 65 vjeçe po vijnë duke u shtuar me 19 për qind në mes viteve 2011 dhe 2016.

Zyra Qendrore e Statistikave (OSHC) madje parashikon që në vetëm 30 vjet, numri i personave në vend të moshës 65 vjeç e më lart do të jetë rritur nga 629.800 – shifra e regjistruar në 2016 – në rreth 1.6 milionë.

Përveç kësaj, pritet që mbi 250,000 njerëz në Irlandë të kenë moshën mbi 80 vjeç deri në vitin 2031.

Për shkak të këtyre rritjeve të pritura, Programi i Miqësor për të Moshuarit u krijua dhe funksionon për më shumë se një dekadë.

Qëllimi i tij është që çdo zonë e autoriteteve lokale në Irlandë të përqendrohet në krijimin e një mjedisi miqësor ndaj të moshuarve sa më mirë që të munden, duke e bërë më të lehtë plakjen në të.

Disa nga punimet që po bëhen për të siguruar këtë përfshijnë ndërtimin e zhvillimeve të banesave, bibliotekat, udhëzimet e aeroportit, udhëzimet e rrugës me autobus dhe objektet e parkimit të makinave.

Ky program gjithashtu synon t’i mbajë njerëzit sa më aktivë që të jetë e mundur, jo vetëm fizikisht, por edhe në komunitetin e tyre lokal, shkruan The Irish Post.

Ajo që do të sigurojë kjo është që njerëzit e moshuar të qëndrojnë të shëndetshëm dhe aktivë për më gjatë dhe që të ofrojnë mbështetje për ata që nuk janë më në një pozitë të mundshme të kujdesen për veten e tyre.

Shtoni kësaj edhe vendet e qeta dhe fshatrat që i ndërtojnë për pensione idilike dhe kjo nuk është çudi që konsiderohet si vendi më i mirë për t’u plakur.