Ekonomia post-pandemike

Maj, rriten të hyrat për 4.5 milionë euro

Pandemia e ka dëmtuar ekonominë kosovare, ashtu siç edhe të gjitha ekonomitë botërore. Por, muaji maj ka shënuar rritje për disa miliona.

Maj, rriten të hyrat për 4.5 milionë euro

Pas rënies të hyrave gjatë muajve mars dhe prill si pasojë e pandemisë në Kosovë, në muajin maj ka rikthim të trendit rritës të të hyrave tatimore, ka bërë të ditur sot ATK, njofton Insajderi.

Inkasimi i të hyrave nga fillimi i këtij viti deri më 18 mars ka qenë në përputhje me planifikimet e parapara, por pas kësaj date është vërejtur një trend i uljes së të të hyrave, duke pas parasysh efektet e COVID-19 dhe vendimet për shtyrje të afatit të pagesës së detyrimeve tatimore dhe kontribute pensionale.

ATK bën të ditur se totali i inkasimit të të hyrave për periudhën janar-maj 2020 është 186.1 milion euro, ndërsa, vetëm për muajin maj inkasimi i të hyrave në raport me planin është për 4.5 milionë euro apo 13% më shumë.

Ndryshe, ATK nga data 12 mars, pas vendimit të Ministrisë së Financave dhe Transfereve ka ndihmuar Qeverinë e Kosovës me masat për parandalim të koronavirusit, duke pranuar denoncime nga qytetarët dhe kryerje të inspektimeve të bizneset, të cilat kanë keqpërdoruar situatën e krijuar nga COVID-19, për të rritur çmimet e artikujve bazikë ushqimorë dhe shëndetësorë, andaj në mënyrë që të zbatohet në përpikëri ky vendim, ATK ka ulur në minimum aktivitetet e rregullta sipas Planit të Punës për 2020./Insajderi.com