Materialet e krijuara nga dora e njeriut tani rëndojnë më shumë se gjithë gjallesat e Tokës bashkë

Materialet e krijuara nga dora e njeriut tani rëndojnë më shumë se gjithë gjallesat e Tokës bashkë

Nga rrugët dhe ndërtesat te makinat dhe plastika, civilizimi njerëzor është ndërtuar mbi shumë gjëra.

Por afërsisht sa sende kemi krijuar në të vërtetë? Dhe gjatë procesit, sa nga bota natyrore kemi konsumuar ose shkatërruar?

Një analizë e re zbulon se këto materiale tani mund të tejkalojë peshën e të gjitha gjallesat e mbetura në Tokë, shkruan CNN, transmeton Insajderi.

Viti 2020 mund të jetë viti kur masa e bërë nga njerëzit tejkalon peshën e përgjithshme të biomasës – vlerësohet të jetë afërsisht 1,100,000,000,000 ton, ose 1,1 teraton.

Kjo masë tani mbizotëron me shumicë dërrmuese nga betoni, inertet, tullat dhe asfalti, të cilat sot janë themeli për ndërtesat moderne, rrugët dhe infrastrukturat e tjera.

Studiuesit nuk i konsideruan mbeturinat në llogaritjet e tyre, megjithëse nëse do të fabrikoheshin, me siguri do të kishin çuar peshoren në favor të materialeve të bëra nga njerëzit që në vitin 2013, zbuloi studimi.

Duke parë biomasën, autorët zbuluan se bimët përfaqësojnë shumicën dërrmuese të gjallesave – afërsisht 90% – e ndjekur nga bakteret, kërpudhat, arkeat njëqelizore, protistët dhe kafshët. Kjo gjithashtu përfshin vetë njerëzit, si dhe të korrat dhe bagëtinë e rritur për ushqim.

Studimi zbulon se njerëzit kanë ndryshuar planetin me një shpejtësi marramendëse.

Që kur revolucioni i parë bujqësor filloi afërsisht 12,000 vjet më parë, njerëzit kanë prerë biomasën globale gati në gjysmë, nga 2 teratone në rreth 1,1 teraton sot. /Insajderi.com