Mbi 200 mijë fëmijë viktima të abuzimit nga priftërinjtë katolikë francezë nga viti 1950

Mbi 200 mijë fëmijë viktima të abuzimit nga priftërinjtë katolikë francezë nga viti 1950

Rreth 216,000 fëmijë kanë qenë viktima të abuzimit nga anëtarët e klerit katolik në Francë që nga viti 1950, thotë kreu i një paneli që heton abuzimet nga anëtarët e Kishës.

Jean-Marc Sauve po fliste për publikimin e një raporti të gjatë mbi abuzimin seksual në Kishën Katolike Franceze.

Ai tha se numri mund të rritet në 330,000, kur përfshihej abuzimi nga anëtarët laikë të Kishës, shkruan BBC, transmeton Insajderi.com.

Një viktimë e quajti raportin një pikë kthese në historinë e Francës.

Skandali në Francë është i fundit që goditi Kishën Katolike Romake, e cila është tronditur nga skandalet e abuzimit seksual në të gjithë botën, shpesh duke përfshirë fëmijë.

Hetimi francez është porositur nga Kisha Katolike Franceze në vitin 2018.

Ai kaloi më shumë se dy vjet e gjysmë duke kontrolluar të dhënat e gjykatës, policisë dhe kishës dhe duke folur me viktimat dhe dëshmitarët.

Sauve, një nëpunës i lartë civil, tha se deri në fillim të viteve 2000, Kisha Katolike kishte “treguar një indiferencë të thellë dhe madje mizore ndaj viktimave”.

Komisioni gjeti dëshmi për një minimum prej 2,900 deri në 3,200 abuzues – nga gjithsej 115,000 priftërinj dhe klerikë të tjerë.

Raporti i tij, i cili është gati 2.500 faqe, thotë se “shumica dërrmuese” e viktimave ishin djem para-adoleshentë nga një larmi e gjerë e prejardhjeve shoqërore.

“Kisha Katolike është, pas rrethit të familjes dhe miqve, mjedisi që ka përhapjen më të lartë të dhunës seksuale,” thuhet në raport.

Shumica e rasteve të vlerësuara nga kolegji mendohet se janë shumë të vjetra për t’u ndjekur penalisht sipas ligjit francez./Insajderi.com