Mbyllja e beftë e Melbourne shkel ligjin për të drejtat e njeriut

Mbyllja e beftë e Melbourne shkel ligjin për të drejtat e njeriut

Një bllokim i shpejtë i nëntë blloqeve të kullave në Melburn, Australi, për shkak të shpërthimit të koronavirusit është konstatuar që shkel ligjin e të drejtave të njeriut.

Rreth 3,000 njerëz u mbyllën, nën rojen e policisë – në njësitë e tyre të strehimit publik nga 4 korriku deri në dy javë, pas një urdhri të qeverisë shtetërore.

Banorëve nuk iu dha asnjë njoftim, domethënë shumë njerëz mbetën pa ushqim ose ilaçe, sipas avokatit të popullit.

Qeveria e Viktorias mohon që ndalimi të thyejë ligjet e të drejtave të njeriut.

Avokati i Popullit – i cili nuk ka fuqi ligjore por është hetuesi zyrtar në ankesat e qeverisë, i bëri thirrje qeverisë që t’u kërkojë falje banorëve për “dëmin dhe shqetësimin e shkaktuar nga pasojat e bllokimit të tyre”.

Ministri i Strehimit Richard Ëynne e hodhi poshtë këtë rekomandim, duke thënë: “Ne nuk kërkojmë falje për shpëtimin e jetës së njerëzve”./Insajderi.com

BBC News