Mësuesit në Mianmar bashkohen me protestën kundër grusht shtetit

Mësuesit në Mianmar bashkohen me protestën kundër grusht shtetit

Njerëzit nëpër Mianmar, përfshirë mësuesit dhe studentët, kanë organizuar protesta ndërsa shfaqja e zemërimit mbledh turma kundër grushtit të shtetit ushtarak dhe ndalimin pasues të udhëheqësve të lartë demokratikë, duke përfshirë udhëheqësin de facto Aung San Suu Kyi, transmeton Insajderi.

Më herët, gjatë të premtes, Win Htein, konsideruar si një njeri i djathtë i udhëheqësit të përmbysur, u arrestua dhe të paktën 30 persona të tjerë u arrestuan në qytetin e dytë të Mandalay për protestat e një dite më parë, raporton Al Jazeera.

Të veshur me shirita të kuq dhe duke mbajtur shenja proteste, qindra mësues dhe studentë u mblodhën para ndërtesave të kampusit në Universitetin e Edukimit të Yangon të premten.

“Ne nuk e duam këtë grusht shteti ushtarak i cili në mënyrë të paligjshme mori pushtetin nga qeveria jonë e zgjedhur”, tha pedagogu Nwe Thazin Hlaing.

“Ne nuk do të punojmë më me ta. Ne duam që grusht shteti ushtarak të dështojë”, shtoi ajo, e rrethuar nga anëtarë të tjerë të stafit që mbajtën përshëndetje me tre gishta, të përdorura tani nga shumë protestues në Mianmar.

Përshëndetja – tre gishta që drejtojnë me pëllëmbën larg trupit – buron nga filmat e Lojërave të urisë, por në vitet e fundit, ai është miratuar nga protestuesit kundër sundimit autoritar në Azi.

Një anëtar i stafit vlerësoi se 200 nga 246 punonjës në universitet u bashkuan me protestën. “Ne synojmë të ndalojmë sistemin e administrimit. Tani po mbajmë një grevë paqësore”, tha një pedagog tjetër, Honey Lwin. Pati gjithashtu raporte të një proteste të ngjashme në Universitetin Dagon në Yangon. /Insajderi.com