Miliarderi kinez që korruptoi dy diplomatët e OKB-së

Miliarderi kinez që korruptoi dy diplomatët e OKB-së

Një gjykatë federale e SHBA-së të enjten zbuloi se një miliarder kinez, Ng Lap Seng, pagoi dy zyrtarë të OKB-së në shumë $ 1.7 milion në ryshfet, për të fituar mbështetje në atë që pretendonte se do të bëhej “Gjeneva e Azisë”.

Ng Lap Seng planifikoi të ndërtonte qendrën e konferencës së OKB-së, në enklavën kineze të lojërave të fatit, në Macau.

“Në ndjekjen e tij të pafund të pasurisë, miliarderi Ng Lap Seng korruptoi nivelet më të larta të Kombeve të Bashkuara”, i tha gazetës New York Times, avokati amerikan Joon Kim.

Një nga burrat më të pasur të Kinës, Ng u shpall fajtor për të gjitha gjashtë akuzat me të cilat u përball, duke përfshirë ryshfetin, pastrimin e parave dhe korrupsionin.

Për më shumë se pesë vjet, Ng ka paguar 1.7 milionë dollarë ryshfete për diplomatin e Antiguan dhe presidentin e Asamblesë së Përgjithshme të OKB-sw, John Ashe dhe ambasadorin e mwhershwm tw Republikës Dominikane, Francis Lorenzo.

Në këmbim, manjati shpresonte se ata do të siguronin që kompania ndërtimore e ndërmarrjes, Sun Kian Ip Group, të emërohet ndërtues i një qendre konferencash të OKB-së, në Macau.

Në vitin 2012, Ashe solli një dokument para OKB-së në mbështetje të projektit të Ng’s Macau, shkuran OCCRP.

Sipas avokatëve mbrojtës tw Ng, të cilët pretendonin se projekti ishte “filantropik”, qendra do të organizonte rregullisht Ekspozitën Jug-Jug, ky një forum për të ndihmuar vendet në zhvillim, nw hemisferwn jugore.

Megjithatë, projekti do të zgjeronte perandorinë e tij të pasurive të patundshme nëpërmjet ndërtimit të një qendre tregtare të afërt, shtëpive luksoze, hoteleve dhe njw port helikopterwsh, sipas South China Morning Post.

Në vitin 2015, Ashe u akuzua për marrjen e ryshfeteve nga biznesmeni me shumw 1.2 milionë dollarë, por vdiq në qershor të vitit të kaluar pas njw aksidenti në shtëpi.

Javën e kaluar, Lorenzo u shpall fajtor për pranimin e parave nga Ng tek Ashe dhe pranoi se miliarderi e kishte paguar atë deri në 30,000 dollarë në muaj. Kur u pyet në gjykatë se pse ai kurrë nuk iu referua këtyre pagesave si ryshfet, ai u deklarua se “nuk kishte informacion mbi termin”.

Sipas Financial Times, 69-vjeçari Ng, i cili ka qenë nën arrest 24 orë në një apartament luksoz në Manhatan, përballet me një dënim të mundshëm me mbi 60 vjet.

Avokati i tij, Tai Park, kishte argumentuar se dy ambasadorët e OKB-së kishin manipuluar manjatin. “Ng nw kuptimin e plotw tw fjalws dha para nw cdo drejtim qw iu kërkua” tha Park.

Prokurori i avokatit Janis Echenberg, i tha gjykatës se Ng kishte anashkaluar rregullat e diplomacisë ndërkombëtare në kërkimin e tij për “famë dhe më shumë pasuri”, duke ndërtuar atë që ai vet e faturoi si “Gjenevë e Azisë”./Insajderi.com