Miliarderi që deshi të vdesë pa asnjë cent në xhep – zyrtarisht trokë

U deshën dekada, por Chuck Feeney, ish-themeluesi miliarder i gjigantit me pakicë Duty Free Shoppers më në fund i ka dhënë të gjitha paratë e tij për bamirësi. Atij nuk i ka mbetur asgjë - dhe nuk mund të ishte më i lumtur.

Miliarderi që deshi të vdesë pa asnjë cent në xhep – zyrtarisht trokë

Charles “Chuck” Feeney, 89 vjeçar, i cili themeloi shitësin me pakicë të aeroportit Duty Free Shoppers me Robert Miller në vitin 1960, grumbulloi miliarda ndërsa jetonte duke kursyer jashtëzakonisht shumë. Si filantrop, ai ishte pionier i idesë së dhënies ndërsa jeton – duke shpenzuar pjesën më të madhe të pasurisë tuaj bamirësi, në vend që të financojë një fondacion pas vdekjes, shkruan ekskluzivisht Forbes, transmeton Insajderi.

Gjatë katër dekadave të fundit, Feeney ka dhuruar më shumë se 8 miliardë dollarë për bamirësi, universitete dhe fondacione në të gjithë botën përmes fondacionit të tij, “Atlantic Philanthropies”.

Feeney and Buffett

Sipas Forbes, me fjalë të tjera, ai ka dhënë 375,000% më shumë para sesa vlera e tij aktuale neto. Shumica e bamirësive janë dhënë në mënyrë anonime.

Bujaria dhe investimet e tij të shumta ndikuan e Bill Gates dhe Warren Buffett për të filluar Giving Pledge në vitin 2010 – një fushatë që ka për qëllim të bindë njerëzit më të pasur për të dhënë të paktën gjysmën e pasurisë para vdekjes.

Feeney dhuroi shuma të majme parash, si për shembull 270 milionë dollarë për modernizimin e kujdesit shëndetësor në Vietnam, 3.7 miliardë shkuan për arsimin, më shumë se 870 milionë për të drejtat e njeriut dhe ndryshimet shoqërore, 62 milionë për grante për heqjen e dënimin me vdekje në SHBA, 76 milionë për fushatat bazë për Obamacare (ligj i miratuar që i siguron të gjithë amerikanëve të kenë akses te sigurimet shëndetësore), 700 milionë për shëndetin, 176 milionë për Institutit Global të Shëndetit të Trurit në Universitetin e Kalifornisë etj.

Më 14 shtator të këtij viti, Feeney përfundoi misionin e tij prej katër dekadash dhe nënshkroi dokumentet për të mbyllur Filantropitë e Atlantikut. /Insajderi.com