Moderna: Vaksina e re kundër Covid tregohet 95% përqind efektive

Moderna: Vaksina e re kundër Covid tregohet 95% përqind efektive

Një vaksinë e re që mbron nga Covid-19 është gati 95% efektive, tregojnë të dhënat e hershme nga kompania amerikane Moderna.

Rezultatet vijnë pak kohë pasi dolën rezultatet e ngjashme nga Pfizer, dhe shtojnë besimin në rritje se vaksinat mund të ndihmojnë në përfundimin e pandemisë.

Të dy kompanitë përdorën një qasje mjaft inovative dhe eksperimentale për të hartuar vaksinat e tyre.

Moderna thotë se ata planifikojnë të aplikojnë për miratim për të përdorur vaksinën në javët e ardhshme.

Sidoqoftë, kjo është ende e dhënë e hershme dhe pyetjet kryesore mbeten pa përgjigje.

Gjyqi përfshiu 30,000 njerëz në SH.B.A. me gjysmën e dhënë dy doza të vaksinës, me katër javë diferencë. Pjesa tjetër kishte injeksione bedel.

Vetëm pesë nga rastet e Covid ishin tek njerëzit që kishin bërë vaksinën, 90 ishin në ato që u dha trajtimi bedel. Kompania thotë se vaksina po mbron 94.5%.

Të dhënat gjithashtu tregojnë se kishte 11 raste të Covidit të rëndë në gjyq, por asnjë nuk ndodhi tek njerëzit që ishin imunizuar.

“Efektiviteti i përgjithshëm ka qenë i jashtëzakonshëm … është një ditë e mrekullueshme,” i tha Tal Zaks, zyrtari kryesor mjekësor në Moderna, BBC News./Insajderi.com

BBC News