“Mushkëritë” e Tokës po shkatërrohen: Amazona plotësisht pa ligj

Shpyllëzimi në pyllin më të madh në botë, të njohura edhe si mushkëritë e Tokës, është rritur nën udhëheqjen e presidentit të Brazilit Jair Bolsonaro.

“Mushkëritë” e Tokës po shkatërrohen: Amazona plotësisht pa ligj

Për muaj të tërë, retë e zeza ishin varur mbi pyllin e shiut ndërsa ekipet e punës digjnin dhe pritnin dru nëpër të. Tani kishte mbërritur sezoni i shiut, duke ofruar një qetësim në xhungël dhe një pamje më të qartë të dëmtimit të botës.

Pamja që doli ishte gjithçka, por e sigurt: Agjencia hapësinore e Brazilit raportoi se brenda një viti, më shumë se 3,700 milje katrorë të Amazonës ishin shkatërruar si rezultat i keqpërdorimeve.

Kjo ishte humbja më e madhe e pyjeve të Amazonës në një dekadë, dhe dëshmi e mirë se sa keq këto pyje u menaxhuan në vitin e parë në udhëheqjen e presidentit Jair Bolsonaro.

Ai është zotuar të hapë pyllin e shiut në industri dhe të rivendosë mbrojtjet e saj, dhe qeveria e tij ka ndjekur përmes shkurtimit të fondeve dhe stafit për të dobësuar zbatimin e ligjeve mjedisore.

“Ai konfirmon se Amazona është plotësisht pa ligj,” tha Carlos Nobre, një shkencëtar i klimës pranë Universitetit të Sao Paulo. “Kriminelët e mjedisit ndjehen gjithnjë e më të fuqizuar.”

Ai paralajmëroi se Amazona së shpejti mund të fillojë të vetë-shkatërrohet.

“Zbatimi i ligjit ka arritur efektivitetin e tij minimal në një dekadë. Është një paralajmërim shqetësues për të ardhmen,” tha Nobre.

Qeveria e Bolsonaro ka bërë disa përpjekje për të luftuar prerjen e paligjshme të pyjeve të Amazonës, por presidenti ka ripohuar pozicionin e tij të përbuzjes ndaj punës së ruajtjes së këtyre pyjeve që luajnë rol të madh kundër ngrohjes globale.

“Shpyllëzimi dhe zjarret kanë qenë gjithmonë problem, por kjo është hera e parë që ka ndodhur falë diskursit të aktiviteteve të qeverisë federale,” tha Marina Silva, e cila si ministre e Mjedisit në mesin e viteve 2000 goditi veprimtarinë e paligjshme në Amazona, duke kontribuar në një rënie prej 83 për qind të shpyllëzimit nga 2004 në 2012.

Sipas hulumtimeve nga Nobre, pika e prirjes ka të ngjarë të arrihet në 20-25 për qind të shpyllëzimit në pellgun e Amazonës – ose edhe më shpejt, në varësi të shkallës së ndryshimit të klimës.

Nuk ka asnjë masë të saktë të shpyllëzimit në nëntë vendet ku shtrihen pyjet e  Amazonës, por shumë studiues besojnë se rreth 17 për qind e pyllit është humbur tashmë, transmeton KosovaPress.

Nëse shifrat e këtij viti përfaqësojnë një përshpejtim të këtij procesi ose një përjashtim nga tendenca, do të bëhet e dukshme vetëm verën e ardhshme, kur të kthehet sezoni i thatë.

Duke folur para gazetarëve muajin e kaluar, presidenti Bolsonaro parashikoi se tymi do të kthehej bashkë me të.

“Shpyllëzimi dhe zjarret nuk do të përfundojnë kurrë. Është kulturore,” tha ai.