NASA lajmëron vendosjen e internetit në hënë

NASA lajmëron vendosjen e internetit në hënë

NASA ka lajmëruar planet për të vendosur internet në hënë në mënyrë që të mund të qëndroni në kontakt me të gjitha nivelet tuaja hapësinore, kur bota sikur e njohim ne të mos ekzistojë.

Javën e kaluar, agjencia hapësinore njoftoi se kishte zgjedhur 14 agjenci për të zhvilluar teknologji për misione të qëndrueshme të hënës deri në fund të dekadës. Midis tyre është Nokia, e cila u dha 14.1 milion dollarë për të ndërtuar rrjetin e parë të telefonisë mobile në hënë.

Rrjeti, i cili pritet të azhurnohet nga 4G në 5G në kohë, do të sigurojë komunikim për transmetimin e të dhënave, të tilla si funksionet e komandës dhe kontrollit, navigimin në distancë të robotëve hënorë dhe transmetimin e videos me definicion të lartë. Në këtë mënyrë, astronautët mund të komunikojnë përmes zërit dhe videos, si dhe të shkëmbejnë të dhëna biometrike përmes komunikimeve pa tela, sipas Nokia.

“Duke forcuar historinë tonë të pasur dhe të suksesshme në teknologjitë hapësinore, nga komunikimi pionier satelitor deri tek zbulimi i rrezatimit të sfondit mikrovalë kozmik të prodhuar nga Big Bang, ne tani po ndërtojmë rrjetin e parë të komunikimit celular në Hënë”, Marcus Ëeldon, zyrtari kryesor i teknologjisë në Nokia, tha në një deklaratë.

“Rrjetet e besueshme, elastike dhe me kapacitet të lartë të komunikimit do të jenë thelbësore për të mbështetur praninë e qëndrueshme të njeriut në sipërfaqen hënore,” shtoi ai.

Projekti është pjesë e planit të NASA-s prej 28 miliardë dollarësh për të dërguar gruan e parë dhe burrin tjetër në hënë – hera e parë që nga viti 1972.

Në fillim të këtij muaji, agjencia hapësinore njoftoi se po dërgon një tualet prej 23 milion dollarësh në Stacionin Hapësinor Ndërkombëtar përpara duke e fluturuar atë në hënë, me sa duket për të njëjtat arsye. Ideja është të krijojmë një bazë njerëzore në hënë dhe ta përdorim atë si një gur për të lehtësuar eksplorimin njerëzor të Marsit.

Në ndërkohë, SpaceX i Elon Musk është duke u shëndrruar në një shfaqje të HBO, e cila do të shqyrtojë mundësitë e ndërtimit të kolonive njerëzore në Mars, ndërsa dokumenton lëshimin e raketës së parë SpaceX në orbitë në fillim të këtij viti./Insajderi.com

Burimi: Dazed Magazine