Në Berane të Malit të Zi, propozohet vendosja e emrit të një rruge të kriminelit serb Ratko Mlladiç

Në Berane të Malit të Zi, propozohet vendosja e emrit të një rruge të kriminelit serb Ratko Mlladiç

Kur një këshill lokal në qytetin Berane në Mal të Zi miratoi një propozim për të emëruar një rrugë pas kriminelit të dënuar të luftës Ratko Mlladiç, Rahim Muratoviç, imami lokal, thotë se ai nuk ishte shumë i befasuar, njofton Insajderi.

“Kjo pritej nga qeverisja lokale këtu” tha imami për Al Jazeera. “Ne jemi mësuar me gjëra të tilla. Ne jetojmë me këtë në Berane. Ne gjithmonë kemi probleme”, tha Muratoviç për Al Jazeera.

Masa erdhi në fillim të këtij muaji, kur lëvizja monarkiste serbe thuhet se propozoi të emërojë një rrugë në Berane me emrin e Mlladiç dhe këshilli lokal i ngarkuar me emërtimin e vendbanimeve, rrugëve dhe shesheve e miratoi idenë, të paktën në parim.

Propozimi u diskutua më tej, por në fund të fundit u rrëzua. Dragoslav Scekic, presidenti i Komunës, i tha medias lokale se ai nuk do të nënshkruante propozimin pasi ai nuk kishte asnjë bazë ligjore.

Sidoqoftë, thonë vëzhguesit, se një propozim i tillë kishte dalë në radhë të parë, dhe madje ishte konsideruar, është një shenjë shqetësuese.

Muratoviç, imami, tha se zyrtarët nuk e dënuan propozimin, përkundrazi ata e refuzuan idenë për teknikat.

Në vitin 2017, Gjykata Penale Ndërkombëtare për ish Jugosllavinë në Hagë dënoi Mlladiç, një gjeneral serb, për gjenocid, krime lufte dhe krime kundër njerëzimit të kryera në Bosnjë dhe Hercegovinë në fillim të viteve 1990 dhe e dënoi atë me burgim të përjetshëm.

Midis krimeve të tij, ai u gjet fajtor për gjenocidin në Srebrenica, Bosnjë, ku forcat serbe vranë më shumë se 8,000 burra dhe djem boshnjakë.

Sidoqoftë, në mesin e shumicës së popullsisë serbe, Mlladiç vazhdon të lavdërohet si një hero së bashku me udhëheqësit e tjerë që identifikohen me lëvizjen paramilitare ultranacionaliste të çetnikëve serbë.

Shumë çetnikë bashkëpunuan me forcat naziste gjatë Luftës së Dytë Botërore. Gjatë luftës në Bosnjë nga 1992 në 1995, ata që identifikoheshin me lëvizjen vranë jo-serbë (boshnjakë dhe kroatë) me qëllim për të arritur një Serbi të Madhe “të pastruar etnikisht”, e cila do të përfshinte të gjithë Bosnjën.

Muratoviç tha se ai herë pas here sheh mbishkrime provokuese që synojnë të frikësojnë myslimanët boshnjakë të shfaqen në Berane dhe gjetkë në rajon.

“Vetëm sot po shëtisja në qytet dhe pashë Draza Mihajlovic [udhëheqësi çetnik gjatë Luftës së Dytë Botërore] të vizatuar në një ndërtesë banimi me të shkruar ‘Berane është territor serb’. E pashë sot, por do të qëndrojë atje për atë që e di se sa gjatë”, tha Muratovic.

Në fund të janarit më shumë mbishkrime u shfaqën në Berane, duke kërcënuar popullatën myslimane me dhunë, mizori dhe gjenocid.

“Srebrenica” dhe “Vritni [shqiptarët]” ishin midis mesazheve të shkruara në ndërtesë. Muratovic tha se ky lloj kërcënimi herë pas here shfaqet para dhe pas zgjedhjeve “në mënyrë që të mos harrojmë se kush është shefi”.

Zgjedhjet lokale do të vijnë në mars në qytetin Nikshiç, 200 km në perëndim të Berane. Xhamia atje u vandalizua të mërkurën me mbishkrime të kuqe duke lexuar “Nikshiq do të jetë Srebrenica”, “Turq” – një fjalë e cila përdoret si një turp nënçmues për myslimanët boshnjakë – dhe simbolin serb 4S të përdorur nga nacionalistët. /Insajderi.com