Në Brazil ulen vetëvrasjet, por rritet numri i të vrarëve nga policia

Në Brazil ulen vetëvrasjet, por rritet numri i të vrarëve nga policia

Më shumë se 57,000 vetëvrasje janë regjistruar në Brazil në vitin 2018,  edhe pse krahasuar me një vit më parë ka shënuar një rënie  me 10.4%.

Megjithatë, numri i njerëzve të vrarë nga policia është rritur me 20%, thuhet në një raport të lëshuar të martën.

Raporti nga Forumi për Siguri Publike gjithashtu regjistron një rritje të vetëvrasjeve me (+ 4%) dhe tek anëtarët e komunitetit LGBT kjo shkon (+ 10.1%) gjatë qeverisjes së Presidentit të qendrës së djathtë Michel Temer.

“Ne po jetojmë në një kohë kur fjalimi i urrejtjes ndaj pakicave ka pasur rezultate të prekshme (në numrin e vetëvrasjeve)”, tha Daniel Serquera për Agjencinë Franceze, një nga autorët e raportit duke iu referuar në mënyrë indirekte marrjes së Presidencës në janar nga Zaich Boulsonaru.

Me vdekjet totale që bien nga 64.021 në 2017 – një nivel rekord i atribuar luftërave midis bandave të drogës – në 57,241 vitin 2018, shkalla e vetëvrasjeve ra nga 30.8 për 100,000 banorë në 27.5, duke shënuar kështu nivelin më të ulët që nga viti 2011.

Por treguesi mbetet spektakolarisht më i lartë se niveli i dhunës endemike siç përcaktohet nga Kombet e Bashkuara (10 vetëvrasje për 100,000 banorë).

Në total, 6,220 njerëz u vranë nga oficerët e policisë në vitin 2018 (+ 19.6%). Midis tyre, 77.9% ishin të rinj midis moshës 15 dhe 29 vjeç, ndërsa 75.4% ishin afro-brazilianë, një grup racial që përbën 54% të popullsisë së Brazilit.

Vitin e kaluar 343 oficerë policie u vranë në vend, një rënie prej 8% nga viti 2017.

Raporti përmend gjithashtu 66.041 raste të përdhunimeve vitin e kaluar, ose rreth 180 në ditë (+ 4.1% nga viti në vit).

Serkera theksoi se ai ka frikë se vrasjet do të rriten ndjeshëm për shkak të politikës së sigurisë së Bolsonarus.