Në SHBA, 3.3 milionë njerëz u larguan nga puna brenda një jave

Në SHBA, 3.3 milionë njerëz u larguan nga puna brenda një jave

3.3 milionë amerikanë u regjistruan për përfitime të papunësisë javën e kaluar, shifër kjo rekorde në historinë e SHBA-së.

Deri më tani, rekordi është mbajtur në tetor 1982, kur 695,000 njerëz u pushuan nga puna brenda një jave.

Shifra prej 3.3 milion të papunë është një nga shumë indikacione se kriza e koronavirusit do të ndikojë në ekonominë amerikane, të cilën Kongresi miratoi dje për 2 trilionë dollarë.

New York Times shkruan se një numër tronditës i pushimeve nga puna nuk ofrojnë pamjen e vërtetë të një goditjeje në ekonominë amerikane, pasi kaq shumë punëtorë amerikanë nuk mund të aplikojnë për kompensim, dhe ata janë punëtorë me kohë të pjesshme, me rroga shumë të ulëta, të vetëpunësuarit dhe ata duke punuar në një kontratë pune.

Analistët presin që kjo të jetë vetëm fillimi dhe shifrat e ardhshme do të jenë ed he më shkatërruese.

Ekspertët besojnë se kriza e koronavirusit do të shkatërrojë plotësisht rritjen ekonomike në dhjetë vitet e fundit dhe do të rivendosë Shtetet e Bashkuara në kohë për t’i dhënë fund krizës.

Pothuajse të gjitha shtetet kanë futur kufizime të pjesshme ose totale të punës, kjo është arsyeja pse shteti po humb shumë para, dhe Donald Trump ka njoftuar se ai pret që të hiqen kufizimet dhe të fillojë një ekonomi përreth Pashkëve, diçka me të cilën ekspertët e shëndetësisë nuk pajtohen.

Për herë të parë në 50 vjet, administrata Trump ka ulur shifrën e papunësisë nën 4 për qind. Deri në javën e kaluar, kishte vetëm nën gjashtë milionë të papunë në SHBA ose 3.5 për qind, kështu që kjo rritje prej 3.3 milionë ishte pothuajse 50 për qind.

Aktualisht ka më shumë se 70,000 persona të prekur me koronavirus në SHBA dhe më shumë se një mijë kanë vdekur.