Nëse maskat mjekësore janë më të mira, pse nuk mund t’i përdorim?

Nëse maskat mjekësore janë më të mira, pse nuk mund t’i përdorim?

Për shkak se punonjësve të kujdesit shëndetësor u duhen më shumë, pasi ata janë vazhdimisht në kontakt me ata që janë të sëmurë.

Dhe, nëse e gjykoni në mënyrë krejt egoiste këtë, ka arsye të mira për të dëshiruar që punonjësit e kujdesit shëndetësor të marrin së pari këto maska ​​mjekësore. Ndërsa koronavirusi është përhapur, ekspertët kanë folur “për të rrafshuar kurbën”. Ideja është të zvogëlohet numri i rasteve të koronavirusit – përmes distancimit shoqëror, testimit, gjurmimit të kontaktit dhe masave të tjera mbrojtëse – për të shmangur mbingarkesën e sistemit të kujdesit shëndetësor.

Mungesa e mjeteve mjekësore mund të ndikojë për keq për të rrafshuar kurbën e rasteve të reja nëse mjekët dhe infermierët sëmuren. Por linja që përfaqëson kapacitetin e sistemit të kujdesit shëndetësor gjithashtu nuk është konstante. Nëse zhvillojmë më shumë kapacitete, mund të trajtohen më shumë raste menjëherë. Nëse bie kapaciteti – nëse mjekët dhe infermierët sëmuren për shkak të mungesës së pajisjeve mbrojtëse, ose refuzojnë të punojnë pa kushte që mund të sigurojnë sigurinë e tyre – madje edhe një kurbë më e këndshme do të jetë e vështirëqë sistemi ta përballojë.

Kjo është arsyeja pse ekspertët, madje edhe ata që e pranojnë se publiku do të përfitonte nga përdorimi i maskave, thonë se mjekët dhe infermierët duhet të marrin përparësi: Kjo nuk ka të bëjë vetëm me mbajtjen e njerëzve në vijat e para; ka të bëjë me të gjithë ne të sigurt.

Nëse gjatë kësaj pandemie sëmureni me koronavirus ose ndonjë gjë tjetër, dhe dëshironi të siguroheni që ka mjekë dhe infermierë të disponueshëm për t’ju trajtuar, duhet t’i lini ata të marrin maskat që u duhen së pari.

Është e vërtetë që të gjithë mund të jemi më mirë të veshim maska ​​kirurgjike në një botë ideale. Por nuk është bota ku ne jetojmë tani. Për të gjithë ne, ne duhet të veprojmë në përputhje me rrethanat.

Vox/bota.al