Ngrohja globale: Analiza e temperaturave tregon që qëllimet janë të realizueshme

Ngrohja globale: Analiza e temperaturave tregon që qëllimet janë të realizueshme

Një analizë e re nga BBC, sugjeron që qëllimet e marrëveshjes së KB të Parisit për klimën po bëhen “brenda mundësive”.

Grupi i Ndikimit të Veprimit Klimatik shikoi premtimet e reja për klimën nga Kina dhe kombet e tjera, së bashku me planet e karbonit të Presidentit të zgjedhur të SHBA Joe Biden.

Këto angazhime do të nënkuptojnë që rritja e temperaturave në botë mund të mbahet në 2.1C deri në fund të këtij shekulli.

Vlerësimet e mëparshme treguan deri në 3C të ngrohjes, me ndikime katastrofike.

Por ekspertët janë të shqetësuar se optimizmi afatgjatë nuk përputhet me planet afatshkurtra për të ulur CO2.

Për më shumë se një dekadë, studiuesit nga Climate Action Tracker kanë vëzhguar nga afër se çfarë nënkuptojnë premtimet kolektive të prerjes së karbonit të vendeve për botën tonë të ngrohjes.

Pas samitit të dështuar të Kopenhagës në 2009, grupi vlerësoi se temperaturat globale do të ngriheshin me 3.5C deri në fund të këtij shekulli./Insajderi.com

BBC News