Nis gara për kryeministrin e ri të Mbretërisë së Bashkuar

Nis gara për kryeministrin e ri të Mbretërisë së Bashkuar

Gara për t’u bërë udhëheqësi tjetër i Partisë Konservatore ka filluar, pas njoftimit të Theresa May se do të japë dorëheqjen muajin e ardhshëm.

Konkursi jo vetëm që do të rezultojë në një lider të ri partiak, por edhe në kryeministrin e ardhshëm të Mbretërisë së Bashkuar.

Udhëheqësit e partisë presin që një udhëheqës i ri të zgjidhet deri në fund të korrikut.

May konfirmoi të premten se do të japë dorëheqjen si kreu i partisë më 7 qershor, por do të vazhdojë si kryeministër, ndërsa zhvillohet garën e udhëheqjes.

Ajo u pajtua me kryetarin e Komitetit Tory backbench 1922, Sir Graham Brady, që procesi për të zgjedhur një udhëheqës të ri duhet të fillojë javën pasi ajo të qëndrojë poshtë.

Megjithatë, më shumë se një duzinë besohet të jenë seriozisht në shqyrtim, duke përfshirë Sir Graham, i cili ka dhënë dorëheqjen si kryetar i Komitetit të vitit 1922.

Sekretarja e ‘Puna dhe Pensionet, Amber Rudd, e ka përjashtuar veten duke për thënë Daily Telegraph: “Unë nuk mendoj se është momenti im tani”.

Ajo gjithashtu la të kuptohej se  mund të punonte me Johnson në të ardhmen, duke thënë: “Kam punuar me të para … ne kemi qenë në gjendje të punojmë së bashku”.

Të premten, Sekretari i Mjedisit, Michael Gove,  një tjetër kandidat i mundshëm, nuk pranoi të thoshte nëse ai do të qëndronte duke thënë se ishte “dita e kryeministrit”.