Një orë e re në Manhattan numëron kohën që ka mbetur për të ndalur krizën e pashmangshme globale

Një orë e re në Manhattan numëron kohën që ka mbetur për të ndalur krizën e pashmangshme globale

Një ore e re digjitale e quajtur “Ora klimatike”që është instaluar në Manhattan Union Square, numëron së prapthi kohën që na ka mbetur deri në sekondën që kapaciteti i karbonit në Tokë do të shpenzohet.

Në kohën e zbulimit të kësaj ore, që ndodhi të hënën me 21 shtator nga artistët dhe bashkë krijuesit Gan Golan dhe Andrew Boyd, “ora klimatike” tregonte që kanë mbetur 7 vite dhe 102 ditë duke u bazuar në të dhënat e tanishme lidhur me shpenzimin e karbonit.

Shpenzimi total i dioksidit të karbonit në tokë pritet të shkaktojë dëme të pariparueshme në natyre, varfëri dhe çrregullim global duke shkaktuar rritje të katastrofave natyrale si përmbytjet, zjarret dhe thatësi.

“Ora klimatike” e ka edhe një figure tjetër, të cilën krijuesit e saj e përshkruajnë si ‘linja e jetës’ (lifeline) në kontrast me ‘linjën e vdekjes’ (deadline) që parashikon shpenzimin e karbonit. E para është prezentuar me ngjyrë të gjelbërt dhe tregon energjinë e Tokës që furnizohet nga burime rigjeneruese që për momentin është 27.7 %.

“E thënë thjesht, ne duhet rritur këtë linjë deri në 100% përqind para se ‘deadline’ të arrijë në 0”, spjegojnë krijuesit e kësaj ore./Insajderi.com

Burimi: Dazed