Njerëzit e gjatë dyfish më të rrezikuar nga Coronavirus-i, thotë studimi i ri

Njerëzit e gjatë dyfish më të rrezikuar nga Coronavirus-i, thotë studimi i ri

Dihet gjerësisht, se sa më i gjatë jeni, aq më shumë ka të ngjarë që ju të goditeni nga rrufeja. Por, po sikur t’ju themi që e njëjta teori vlen kur bëhet fjalë për COVID-19?

Një studim i ri i ndërmarrë në Mbretërinë e Bashkuar dhe SHBA ka zbuluar se njerëzit e gjatë kanë më shumë gjasa të kontraktojnë Coronavirus-in, njofton Insajderi.

Një studim i bërë prej 2,000 personash tregoi që ata mbi 1.82 metra janë dyfish më të rrezikuar nga COVID-19.

Sipas autorëve të studimit, njerëzit më të gjatë nuk do të përballeshin me një rrezik të rritur për t’u infektuar nëse COVID-19 transmetohej vetëm përmes pikave të pështymës, pasi këto nuk qëndrojnë më lart në ajër por bien në dysheme. Sidoqoftë, grimcat mund të transportohen nga rrymat e ajrit, duke u grumbulluar në hapësira të ajrosura dobët.

Profesori Evan Kontopantelis nga Universiteti i Mançesterit përshkroi: “Rezultatet e këtij studimi përsa i përket shoqërimeve midis lartësisë dhe diagnozës sugjerojnë se transmetimi i pikës në rënie nuk është i vetmi mekanizëm transmetimi dhe transmetimi aerosol është i mundur.”

Sondazhi nuk ishte krijuar për të ekzaminuar mundësinë e transmetimit nga ajri, por përkundrazi synonte të hulumtonte se si atributet personale dhe kushtet e jetesës ndikojnë në shanset për t’u diagnostikuar me virusin. Nëse studimi ri-shqyrtohet, mund të jetë një zbulim i mëtutjeshëm në luftën kundër pandemisë Coronavirus. /Insajderi.com

Burimi: Express.co.uk