Numri zjarreve në Amazon është rritur më shumë se kurrë më parë

Numri zjarreve në Amazon është rritur më shumë se kurrë më parë

Numri i zjarreve që digjen në Amazon të Brazilit në tetor 2020 ishte më shumë se dyfishi i atyre në të njëjtin muaj të vitit të kaluar, sugjerojnë të dhënat satelitore.

Instituti i Kërkimeve Hapësinore tha se kishte 17,326 zjarre në Amazon, krahasuar me 7,855 në Tetor 2019.

Të dhënat satelitore sugjerojnë gjithashtu se ka pasur një numër rekord të zjarreve në ligatinat Pantanal muajin e kaluar.

Aktivistët thonë se qeveria nuk po arrin të ndalojë rritjen e zjarreve, por qeveria e mohon që të ketë faj.

Në korrik, qeveria vendosi një ndalim 120-ditor për vendosjen e zjarreve dhe vendosi ushtrinë në zona të goditura keq, por shifrat e fundit nga Instituti Kombëtar i Kërkimeve Hapësinore të Brazilit (Inpe) sugjerojnë që masat nuk i kanë frenuar flakët.

Të dhënat e lëshuara nga Inpe të dielën sugjerojnë se kishte 2,856 zjarre në rajonin Pantanal në tetor, shifra më e madhe mujore që nga fillimi i regjistrimeve mbi 30 vjet më parë./Insajderi.com

BBC News