OBSH paralajmëron: Mund të vijnë pandemi edhe më të këqija

OBSH paralajmëron: Mund të vijnë pandemi edhe më të këqija

Ekspertët e Organizatës Botërore të Shëndetësisë (OBSH) kanë paralajmëruar se mund të vijnë pandemi më të këqija, duke vërejtur se, COVID-19, kjo nuk është domosdoshmërisht më e keqja, shkruan UNILAD, transmeton Insajderi.

Këto vërejtje u bënë në konferencën e fundit mediatike të OBSH-së për vitin 2020, i cila theksoi se ne si specie tani do të duhet të mësojmë të jetojmë me Coronavirusin.

Duke folur gjatë konferencës, Dr. Mark Ryan, kreu i programit të urgjencave të OBSH-së, deklaroi se COVID-19 ka të ngjarë të bëhet endemike, duke shpjeguar se vendet do të duhet të mësojnë të jetojnë me virusin edhe pasi të jenë bërë vaksinat.

“Unë do të them një gjë, e cila mund të jetë tronditëse për njerëzit. Kjo pandemi ka qenë shumë e rëndë. Ajo është përhapur në të gjithë botën jashtëzakonisht shpejt dhe ka prekur çdo cep të këtij planeti. Por kjo nuk është domosdoshmërisht ajo pandemia e madhe”, thotë Dr. Ryan

“Ky virus është shumë i transmetueshëm. Vret njerëz dhe ka privuar kaq shumë njerëz nga më të dashurit e tyre. Por fatalitetet aktuale të rastit janë mjaft të ulëta në krahasim me sëmundjet e tjera që shfaqen”.

“Kjo është një thirrje zgjimi. Tani po mësojmë si t’i bëjmë gjërat më mirë: shkencën, logjistikën, trajnimin dhe qeverisjen, si të komunikojmë më mirë. Por planeti është i brishtë. Ne jetojmë në një shoqëri globale gjithnjë e më komplekse. Këto kërcënime do të vazhdojnë”.

“Nëse ka një gjë që duhet të marrim nga kjo pandemi, me gjithë tragjedinë dhe humbjen, është e nevojshme mbledhim veten. Ne duhet të bëhemi gati për diçka që mund të jetë edhe më e ashpër në të ardhmen. Ne kemi nevojë për të nderuar ata që kemi humbur duke u bërë më të mirë në atë që bëjmë çdo ditë”, përfundon ai.

Gjithashtu duke folur gjatë konferencës, shefi shkencëtar i OBSH-së Dr Soumya Swaminathan shpjegoi se vaksinat që po mblidhen nuk do të thotë domosdoshmërisht se masat e shëndetit publik siç janë udhëzimet e distancës sociale do të ndalen në të ardhmen.

Sipas Dr Swaminathan, roli i parë i vaksinës është parandalimi i sëmundjes simptomatike, sëmundjes së rëndë dhe vdekjeve.

Sidoqoftë, mbetet të shihet nëse vaksinat e tilla do të ulin ose jo numrin e infeksioneve ose parandalojnë përhapjen e virusit. /Insajderi.com