Oregon bëhet shteti i parë që dekriminalizon drogat e rënda

Oregon bëhet shteti i parë që dekriminalizon drogat e rënda

Votuesit e Oregonit kanë miratuar një ligj novator për të dekriminalizuar posedimin e drogave të rënda, përfshirë heroinë, metamfetaminë dhe kokainë, duke mbështetur vendimin me një diferencë të gjerë në votimet e së martës. Kjo e bën shtetin të parin në SHBA që hedh poshtë akuzat për përdoruesit e drogave të forta për vepra penale.

Në vend të kësaj, ndryshimet e përshkruara në masën e re synojnë të ridrejtojnë njerëzit në shërbime për trajtim dhe rehabilitim. Në vend që të përballen me kohën e mundshme të burgut, njerëzit që gjenden në posedim të drogave të forta për përdorim personal do të urdhërohen të paguajnë një gjobë prej 100 dollarësh ose të marrin pjesë në qendrat e rikuperimit të varësisë, të financuara nga miliona dollarë në të ardhurat nga taksat e gjeneruara nga industria ligjore e marihuanës në Oregon.

Gjithashtu duke mbuluar zotërimin e sasive të vogla të ilaçeve të tilla si ekstazi, LSD, psilocibina dhe oksikodoni, masa është vendosur të hyjë në fuqi 30 nga zgjedhjet e së martës. “Ka qenë një natë monumentale për reformën e politikës së drogës”, shkruan Kassandra Frederique, drejtoreshë ekzekutive e Aleancës së Politikave të Drogës me bazë në New York – e cila mbështeti Masën 110 – në një deklaratë që e quan atë: “pa dyshim goditja më e madhe për luftën e drogës ”.

Dekriminalizimi i drogave të forta ka qenë më parë i lidhur me vdekje më të ulëta të lidhura me drogën dhe një rritje në parandalimin dhe rehabilitimin, pasi burimet lirohen dhe përdoruesit e drogës inkurajohen të kërkojnë trajtim. Portugalia ka parë vdekjet e drogës të bien në numër dhe nivelet e trajtimit të rriten pas një lëvizje të ngjashme, të cituar shpesh në 2000, me vende të tilla si Holanda dhe Zvicra gjithashtu që raportuan rezultate pozitive./Insajderi.com

Dazed Magazine