Papa: Fëmijët e Sirisë, Irakut, Jemenit duhet të ‘prekin të gjitha ndërgjegjet’

Papa: Fëmijët e Sirisë, Irakut, Jemenit duhet të ‘prekin të gjitha ndërgjegjet’

Papa Françesku ka theksuar gjendjen e vështirë të fëmijëve të kapur në luftëra, duke veçuar viktimat në Siri, Jemen dhe Irak në mesazhin e tij të Krishtlindjes, transmeton Insajderi.

“Në këtë ditë, kur fjala e Zotit u bë një fëmijë, le ta kthejmë vështrimin tonë te shumë në të gjithë botën, veçanërisht në Siri, Irak dhe Jemen që ende paguajnë çmimin e lartë të luftës”, tha Papa Françesku, raporton Al Jazeera.

“Fytyrat e tyre le të prekin ndërgjegjen e të gjithë burrave dhe grave me vullnet të mirë, në mënyrë që të adresohen shkaqet e konflikteve dhe të bëhen përpjekje të guximshme për të ndërtuar një të ardhme të paqes”, tha ai.

Papa Françesku bëri gjithashtu një lutje për autoritetet që të vinin vaksinat COVID-19 të disponueshme për të gjithë, duke këmbëngulur që i pari në radhë të ishte më i prekshmi dhe në nevojë, pavarësisht se kush mban patentat për të prodhimin e tyre.

“Vaksinat për të gjithë, veçanërisht për ata më të prekshmit dhe nevojtarët”, të cilët duhet të jenë të parët në radhë, tha Françesku në vërejtjet nga pranga nga teksti i tij i përgatitur, duke e quajtur zhvillimin e vaksinave të tilla “dritën e shpresës” për botën.

“Ne nuk mund të lejojmë që nacionalizmat e mbyllur të na pengojnë të jetojmë si familja e vërtetë njerëzore që jemi”, tha Papa.

Papa u bëri thirrje udhëheqësve të kombeve, bizneseve dhe organizatave ndërkombëtare të “nxisin bashkëpunimin dhe jo konkurrencën, dhe të kërkojnë një zgjidhje për të gjithë”.

Mes një rritje të infeksioneve të koronavirusit këtë vjeshtë në Itali, Françesku theu traditën për Krishtlindje.

Në vend që të mbante fjalimin e tij “Urbi et Orbi” – latinisht për “në qytet dhe në botë” – nga lozha qendrore e Sheshit të Shën Pjetrit, ai e lexoi atë nga brenda një salle shpellore në Pallatin Apostolik, të mbështetur nga dy pemë të Krishtlindjeve me drita që vezullojnë.

Normalisht, dhjetëra mijëra njerëz do të ishin grumbulluar në Sheshin e Shën Pjetrit për të marrë bekimin dhe fjalimin e Krishtlindjes së Papës.

Por masat italiane në përpjekje për të frenuar infeksionet e pushimeve lejojnë njerëzit të largohen nga shtëpitë e tyre në Krishtlindje vetëm për arsye urgjente si puna, shëndeti, vizitat te të afërmit e afërt ose ushtrimet afër shtëpisë.

Pasojat e pandemisë mbi jetën mbizotëruan reflektimet e Françeskut në vitin e kaluar.

“Në këtë moment të historisë, të shënuar nga kriza ekologjike dhe çekuilibrat e rëndë ekonomik dhe social vetëm të përkeqësuar nga pandemia e koronavirusit, është më e rëndësishme për ne që ta njohim njëri-tjetrin si vëllezër dhe motra”, tha Papa.

Vëllazëria dhe dhembshuria zbatohen për njerëzit “edhe pse nuk i përkasin familjes time, grupit tim etnik ose fesë time”, tha ai.

Françesku u lut që lindja e Jezusit të frymëzonte njerëzit që të ishin “bujarë, mbështetës dhe ndihmues” për ata në nevojë, përfshirë ata që luftonin me “efektet ekonomike të pandemisë dhe grave që kanë vuajtur dhunë në familje gjatë këtyre muajve të bllokimit”. /Insajderi.com