Papa Françesku fillon një vizitë historike në Irak

Papa Françesku fillon një vizitë historike në Irak

Papa Françesku fillon një vizitë historike në Irak të premten, e para nga një papë në vendlindjen e Kishave Lindore nga ku më shumë se një milionw të krishterë kanë ikur gjatë 20 viteve të fundit, transmeton Insajderi.

Vizita e Papës ka një vlerë shumë simbolike duke pasur parasysh rëndësinë e të krishterëve irakianë në historinë e besimit dhe trashëgiminë e tyre kulturore dhe gjuhësore që daton që nga koha e Babilonisë antike, gati 4,000 vjet më pare, raporton Al Jazeera.

Përndjekja sistematike e të krishterëve irakenë në duart e al-Kaidës së pari dhe pastaj ISIL (ISIS) në vitet e fundit ka shtyrë dhjetëra mijëra në diasporë dhe po kërcënon mbijetesën e komunitetit.

Françesku do të takojë komunitetet e krishtera që po pakësohen, Bagdad, Mosul dhe Qaraqosh, qyteti më i madh i krishterë në Irak në Rrafshinat e Nineveh, ku, në vitin 2014, grupi i armatosur ISIL zhduki mbetjet e pranisë së krishterë që kishin mbijetuar fushatat e dhunshme të al-Kaidës, duke shkaktuar dhjetëra mijëra për të ikur dhe për të gjetur strehim në rajonin autonom kurd të Irakut verior, Turqi, Liban dhe Jordan.

Në Erbil, Papa do të takojë autoritetet kurde dhe disa nga 150,000 refugjatët e krishterë nga Iraku qendror që kanë gjetur strehim atje. “Ne shpresojmë që vizita e Papës të sjellë një vëmendje të madhe për tragjedinë e të krishterëve në Lindje dhe t’i inkurajojë ata të qëndrojnë”, tha Kardinali Louis Raphael Sako, patriarku i Kishave Kaldeane, i lindur në Irak, në një konferencë shtypi të mërkurën.

“Kjo gjithashtu do të sjellë një mesazh vëllazërimi për besimet e tjera irakiene – që feja nuk duhet të ndahet, por të bashkohet dhe se ne të gjithë jemi Irakianë dhe qytetarë të barabartë”. /Insajderi.com