Pas 470 milionë kilometrash udhëtim nga Toka, fluturakja zbret me sukses në Mars

Pas 470 milionë kilometrash udhëtim nga Toka, fluturakja zbret me sukses në Mars

Rover Perseverance i NASA-s ka zbarkuar në mënyrë të sigurt në Mars pas udhëtimit të tij prej 470 milionë kilometrash nga Toka, konfirmoi agjencia, njofton Insajderi.

Fluturakja dërgoi imazhet e para të vendit të uljes menjëherë pas uljes, gjashtë muaj pas nisjes nga Toka.

Dashuria e njerëzimit me Marsin është një lidhje e qëndrueshme, plot çudi për mundësinë e jetës në këtë planet misterioz fqinj. Ky mision historik mund të kërkojë prova që mund të na japin përgjigjen.

Fluturakja do të eksplorojë kraterin Jezero, vendin e një liqeni antik që ekzistonte 3.9 miliardë vjet më parë, dhe do të kërkojë mikrofosile në shkëmbinjtë dhe tokën atje. Misionet pasuese do të kthejnë mostrat e kësaj zone në Tokë nga vitet 2030.

Tani që fluturakja zbritur në Mars, ju mund të ndiqni udhëtimin e tij duke përdorur një hartë interaktive. Çdo imazh i papërpunuar i dërguar nga pajisja këtë javë dhe duke shkuar përpara do të jetë gjithashtu menjëherë në dispozicion të publikut në faqen e NASA-s. /Insajderi.com