Pas shërimit nga koronavirusi 14 përqind e pacientëve në Kinë janë testuar përsëri pozitivi

Pas shërimit nga koronavirusi 14 përqind e pacientëve në Kinë janë testuar përsëri pozitivi

Deri në 14 përqind të pacientëve me koronavirus të rikuperuar në Kinë kanë testuar përsëri pozitiv, kanë zbuluar ekspertët mjekësorë.

Hulumtimet treguan se rreth tre deri në 14 përqind të pacientëve të mëparshëm u diagnostikuan me virusin, shkruan Dailymail, raporton Insajderi.

Lajmi erdhi ndërsa ekspertët kishin frikë se Kina po përballet me një shpërthim të dytë për shkak të rritjes së numrit të rasteve të importuara si dhe ‘transportuesve të heshtur’ që nuk tregojnë simptoma.

Miliona banorë të Hubei, ish-qendra e pandemisë, tani mund të largohen nga krahina pasi zyrtarët ngritën një bllokim drakonianë dy-mujor.

Deri në 14 përqind të pacientëve të koronavirusit të rikuperuar kanë testuar pozitive më vonë, ekspertët kinezë mjekësorë kanë zbuluar. Njerëzit rreshtohen për të marrë teste të bërthamave në Wuhan.

Mjekët zbuluan se pesë nga 147 pacientë në një studim u testuan përsëri pozitivisht pas shërimit, tha Wang Wei, drejtori i Spitalit Wuhan Tongji, i tha dje transmetuesit shtetëror CCTV.

Ndërkohë, 14 përqind e atyre që u shëruan u diagnostikuan me patogjen më vonë në Provincën Guangdong të Kinës jugore, tha Song Tie, zëvendësdrejtor i Qendrës provinciale për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve.

Në studimin e bërë nga mjekët Wuhan, pacientët e rikuperuar nuk treguan simptoma pasi testuan përsëri pozitive. Studiuesit nuk gjetën asnjë provë që ata u bënë infektues pas shërimit pasi anëtarët e familjes së tyre testuan negativ.

Zyrtarët e Guangdong gjithashtu sugjeruan që njerëzit në kontakt të ngushtë me pacientë të tillë të rikuperuar nuk ishin të infektuar prej tyre.

Ekspertët mjekësorë kanë ngritur pyetje nëse testet e acidit nukleik janë të besueshëm në zbulimin e gjurmëve të virusit në disa prej pacientëve të rikuperuar.

“Nuk është e mundur që këta pacientë të rikuperuar testuar negativ më parë për shkak të rezultateve të rreme,” shtoi z. Wang. ‘Saktësia e një testi të acidit nukleik është 30 deri në 50 përqind.’

Mjeku kryesor tha që ishte e rëndësishme të vëzhgoni nga afër pacientët e rikuperuar dhe t’i vendosni ato nën karantinë dy-javore pas shkarkimit.

“Madhësia e mostrës sonë për këtë studim ishte relativisht e vogël,” tha drejtori i spitalit, “ne po planifikojmë të bëjmë së shpejti kërkime në shkallë të gjerë në mesin e komuniteteve lokale në Wuhan.”

Raporte të tjera sugjerojnë që numri i personave të infektuar me koronavirus të cilët tregojnë simptoma të vonuara mund të jetë aq i madh sa një e treta e atyre që testojnë pozitivisht për sëmundjen.

Sipas të dhënave të klasifikuara të qeverisë Kineze të shikuara nga South China Morning Post, shkalla e vërtetë dhe numri i fshehur i këtyre ‘transportuesve të heshtur’ mund të ishte më i lartë se sa mendohej.

Ajo tha se në fund të shkurtit më shumë se 43,000 njerëz kishin testuar pozitivisht për koronavirus në Kinë pa treguar simptoma dhe ishin karantinuar, por nuk llogariteshin në shifrat zyrtare, të cilat ishin në 80,000 në atë kohë. /Insajderi.com