Protestuesja e zhdukur nga Hong Kong Aleksandra Wang ishte mbajtur e ngujuar në Kinë

Protestuesja e zhdukur nga Hong Kong Aleksandra Wang ishte mbajtur e ngujuar në Kinë

Një protestuese e shquar e Hong Kongut ka bërë paraqitjen e saj të parë publike pas 14 muajsh, duke u thënë mediave se ajo ishte mbajtur në Kinën kontinentale.

Alexandra Wong, 64, ishte quajtur “Grandma Wong” dhe shpesh ishte fotografuar duke valëvitur një flamur britanik në protesta.

Ajo tha se u arrestua gushtin e kaluar në qytetin kufitar të Shenzhen dhe u detyrua të heqë dorë nga aktivizmi i saj me shkrim.

Zonja Wong tha se ajo u dërgua gjithashtu në një “turne patriotik” në provincën Shaanxi.

Ndërsa ishte atje, asaj iu desh të këndonte himnin kombëtar dhe u fotografua duke valëvitur flamurin kinez. Ajo më pas u la e lirë me kusht, por u ndalua të kthehej në Hong Kong.

Protestat anti-qeveritare të vitit të kaluar filluan në qershor 2019 për planet për të lejuar ekstradimin në Kinën kontinentale, por më vonë u shndërruan në një lëvizje më të gjerë duke kërkuar demokraci të plotë.

Hong Kong ishte një koloni britanike deri në 1997, por më pas u kthye në kontrollin kinez nën parimin e “një vendi, dy sistemeve”. Ndërsa është teknikisht pjesë e Kinës, territori ka sistemin e tij ligjor dhe kufijtë, dhe të drejtat, përfshirë lirinë e tubimit dhe fjalën e lirë.

Duke folur në një konferencë shtypi emocionuese në Hong Kong të Shtunën, zonja Wong tha se ajo u ndalua fillimisht nga autoritetet në Shenzhen për 45 ditë, për “ndalim administrativ” dhe “ndalim penal”. Megjithatë, asaj nuk iu tha se me çfarë akuzash po përballej.

“Unë kisha frikë se do të vdisja në atë qendër paraburgimi,” tha ajo.

Në fund të 45 ditëve asaj iu tha që të deklarojë në kamera se nuk ishte torturuar dhe se nuk do të protestonte ose të bënte intervista me mediat.

Ajo u detyrua gjithashtu të rrëfente me shkrim se aktivizmi i saj ishte i gabuar, diçka që ajo e përshkroi si “gjëja më e keqe që bëra në jetën time”.

Pas kësaj ajo u dërgua në provincën Shaanxi, në Kinën veri-lindore, para se të lirohej me kusht në pritje të gjyqit për “zgjedhjen e grindjeve dhe provokimin e telasheve”.

Asaj nuk iu dha asnjë dokumentacion me shkrim për këto akuza./Insajderi.com