Pse COVAX mund të bëhet akronimi më i rëndësishëm i vitit 2021?

Pse COVAX mund të bëhet akronimi më i rëndësishëm i vitit 2021?
Burimi i fotografisë: STR/NurPhoto via Getty Images

Quhet COVAX – dhe mund të jetë shpresa më e mirë në vaksinimin e botës.

Paqartësia relative e këtij programi vaksinash hedh poshtë rolin e tij kritik në betejën globale kundër Covid-19. Në të vërtetë, COVAX mund të jetë akronimi më i rëndëishëm i vitit 2021, shkruan CNN, transmeton Insajderi.

Ndërsa nacionalizmi i vaksinave rrit kokën e tij të shëmtuar, është basti më i mirë – mbase i vetmi – për të marrë miliarda doza vaksinash në vendet me të ardhura më të ulëta dhe të mesme.

COVAX është një entitet i drejtuar nga një koalicion që përfshin Aleancën e Vaksinave të njohur si Gavi dhe Organizatën Botërore të Shëndetësisë (OBSH), dhe financohet nga donacionet nga qeveritë, institucionet shumëpalëshe dhe fondacionet.

Misioni i tij është të blejë vaksina të Coronavirus-it me shumicë dhe t’i dërgojë ato në vendet e varfra që nuk mund të konkurrojnë me vendet e pasura në sigurimin e kontratave me kompanitë kryesore të ilaçeve.

Ajo ka siguruar gati 2.3 miliardë doza për shpërndarje këtë vit. Nga kjo gjithsej 1.8 miliardë duhet të vihen në dispozicion për 92 nga vendet më të varfra të botës – shumica e të cilave (1.3 miliardë) do të jenë pa kosto. /Insajderi.com