Putin mbërrin në Stamboll për inaugurimin e gazsjellësit Rrjedha Turke

Presidenti rus, Vladimir Putin, mbërriti në Stamboll një ditë përpara ceremonisë së inaugurimit të gazsjellësit Rrjedha Turke, tha shërbimi i lajmeve i Kremlinit.

Putin mbërrin në Stamboll për inaugurimin e gazsjellësit Rrjedha Turke

Presidenti turk Recep Tayyip Erdogan, i cili ka kohë që kërkon të kthejë vendin e tij në një qendër energjetike, pritet të qëndrojë së bashku me Putinin në ceremoninë e inaugurimit.

Rrjedha Turke është një projekt që është zhvilluar në pesë vitet e kaluara dhe ka një kosto prej afro 8 miliardë dollarë.

Gazsjellësi do të transportojë gaz rus në Turqi, me gjysmën e vëllimit që rrjedh më tej në Ballkan dhe Evropën Qendrore, përfshirë Bullgarinë, Serbinë dhe Hungarinë.

Projekti është pjesë e qëllimit afatgjatë të Rusisë për të zvogëluar ose përfunduar transitin e gazit përmes Ukrainës.

Putin udhëtoi në Turqi nga Siria kur zhvilloi bisedime me presidentin sirian Bashar al-Asad.

Në ceremoninë në Stamboll, do të marrë pjesë edhe kryeministri i Bullgarisë Boyko Borisov dhe presidenti serb, Aleksandar Vuçiq.

Ky tubacion është pasardhësi i projektit të tubacionit Rrjedha Jugore, ndërtimi i të cilit u braktis nga Rusia në dhjetor të vitit 2014 sepse nuk mund të respektonte rregullat e Bashkimit Evropian, sipas të cilave një kompani nuk mund të zotërojë si gazin ashtu edhe tubacionin.

Tubacioni i ri i gazit ka ngritur shqetësime në Komunitetin e Energjisë pasi Agjencia e Energjisë e Serbisë lëshoi një vendim përfundimtar më 5 mars 2019, duke përjashtuar tubacionin e ri nga rregullat e BE-së dhe duke mos përmbushur të gjitha kushtet e përcaktuara nga Komuniteti i Energjisë si një organ rregullator evropian.