Putini dekreton ligjin që i jep ish-presidentëve rus imunitet gjatë gjithë jetës

Putini dekreton ligjin që i jep ish-presidentëve rus imunitet gjatë gjithë jetës

Presidenti rus, Vladimir Putin, ka nënshkruar një ligj që i jep ish-presidentëve rusë imunitet të zgjeruar nga ndjekja penale dhe duke i lejuar ata të bëhen senatorë për jetën në dhomën e sipërme të Parlamentit sapo të largohen nga Kremlini, transmeton Insajderi.

Ligji i ri ndjek reformat gjithëpërfshirëse të sistemit politik të Rusisë të iniciuara nga Putini këtë vit. Ndër të tjera, kjo e lejon atë të kandidojë për dy mandate të tjera gjashtë-vjeçare në Kremlin nëse dëshiron të kanididojë përsëri, raporton Al Jazeera.

Legjislacioni ishte pjesë e ndryshimeve kushtetuese që u miratuan këtë verë në një votim mbarëkombëtar që lejoi Putinin të qëndronte president deri në vitin 2036. Përndryshe ai do të duhej të largohej nga posti në 2024.

Reformat po analizohen për të dhëna se çfarë mund të bëjë Putini, 68 vjeç, në fund të mandatit të tij aktual, i cili është mandati i tij i dytë radhazi dhe i katërti në përgjithësi.

Ish – presidentët kishin tashmë të drejtën e imunitetit nga ndjekja penale për krimet e kryera ndërsa ishin në detyrë, por ligji i ri u jep atyre imunitet të përjetshëm dhe thotë se ata nuk mund të arrestohen, kontrollohen, pyeten ose ndiqen penalisht. Legjislacioni i ri gjithashtu e bën më të vështirë heqjen e imunitetit të një ish-presidenti.

Ndër të tjera, procesi përfshin dhomën e sipërme të Parlamentit që voton me shumicë dërrmuese për ta revokuar atë në bazë të akuzave nga dhoma e ulët se presidenti ka kryer tradhti ose një krim tjetër të rëndë.

Ligjet e tjera të nënshkruara nga Putini lejojnë presidentët të përmendin deri në 30 senatorë në Këshillin e Federatës, dhomën e sipërme të Rusisë dhe të bashkohen me Këshillin vetë pasi të kenë lënë detyrën.

Të martën, dhoma e Shtetit Duma e Shtetit gjithashtu miratoi legjislacionin duke e bërë informacionin në lidhje me punonjësit e sistemit gjyqësor të Rusisë, zbatimin e ligjit dhe organet rregullatore dhe ushtarake konfidenciale.

Projekt-ligji tani kërkon që nënshkrimi i Putinit të bëhet ligj, një hap që konsiderohet një formalitet. Kjo vjen një ditë pasi figura e opozitës Alexey Navalny tha se ai telefonoi një agjent të dyshuar të sigurisë dhe e mashtroi atë për të pranuar se Shërbimi Federal i Sigurisë (FSB) u përpoq ta vriste atë në gusht duke helmuar.

Navalny tha se ai kishte fituar qasje në numrin e telefonit të agjentit të sigurisë nga regjistrat e rrjedhura dhe regjistrat e udhëtimit. Kritiku i Kremlinit më vonë publikoi adresën dhe numrin e telefonit të pretenduar të agjentit, veprime që do të bëheshin të paligjshme sipas legjislacionit të sapo propozuar. /Insajderi.com