Qeveria kineze financon tregun të veturave

Në një vit normal, Kina do të kishte shitur më shumë se 6 milion makina të reja tani. Këtë vit, numri është afër 3.7 milion, dhe tani qeveria po shpërndan para për të ndihmuar tregun më të madh në botë të automjeteve të rikthehet në këmbë pas pandemisë koronavirus.

Qeveria kineze financon tregun të veturave

Shitjet e makinave ranë 42% në tremujorin e parë të vitit 2020 në krahasim me vitin e kaluar, sipas të dhënave të lëshuara në fund të javës së kaluar nga Shoqata Kineze e Prodhuesve të Automjeteve.

Ndërsa kjo është kryesisht për shkak të një rënie të madhe të 79% në shkurt – kur vendi me 1.4 miliardë njerëz regjistroi vetëm 310,000 shitje – tregu mbetet shumë i dobët. Vetëm 1.43 milion automjete u shitën në Kinë muajin e kaluar, një rënie prej 43% gjatë muajit Mars 2019.

Më shumë se 40 milion njerëz në Kinë mbështeten në sektorin e automjeteve për punë, direkt ose indirekt. Dhe më shumë se 1 trilion dollarë në të ardhura që prodhon industria çdo vit kontribuon në gati 10% të sektorit të prodhimit të Kinës.

Një treg i shëndetshëm kinez i makinave është gjithashtu i rëndësishëm për pjesën tjetër të botës. Prodhuesit automobilistikë globalë si Volkswagen dhe General Motors shesin miliona vetura në Kinë – për shembull, secila prej këtyre kompanive varet nga vendi për afro 40% të shitjeve të tyre totale.