Qyteti i Parisit gjobitet se punësoi shumë gra në pozita të larta

Qyteti i Parisit gjobitet se punësoi shumë gra në pozita të larta

Qyteti i Parisit është gjobitur me 90,000 euro për një shkelje të pazakontë: Ai caktoi shumë gra në poste të larta në qeveri, shkruan NPR, transmeton Insajderi.

Në vitin 2018, 11 gra dhe pesë burra u bënë zyrtarë të lartë. Kjo do të thoshte se 69% e emërimeve ishin gra – në kundërshtim me një rregull që diktonte të paktën 40% të pozicioneve qeveritare duhet të shkonin te njerëzit e çdo gjinie.

Në vërejtjet të martën për organin drejtues të kryeqytetit, Kryetarja e Bashkisë Anne Hidalgo tha se ajo do t’ia dorëzonte vetë kontrollin Ministrisë së Shërbimit Publik – së bashku me gratë në qeverinë e saj.

Që nga viti 2019, ligji francez parashikon një heqje dorë nga rregulli 40% nëse punësimet e reja nuk çojnë në një çekuilibër të përgjithshëm gjinor, shpjegon Le Monde. Ky është rasti për qytetin e Parisit, sipas gazetës: Gratë ende përbëjnë vetëm 47% të drejtuesve të lartë të qeverisë së saj. Dhe zyrtaret femra të qytetit paguhen 6% më pak se kolegët e tyre meshkuj.