Qyteti ku punëtoret gra janë të detyruara të jetojnë me shefin

Qyteti ku punëtoret gra janë të detyruara të jetojnë me shefin

Mund të paramendonit të jeni të detyruar të jetoni me shefin tuaj? Sigurisht jo – mirëpo ky është realiteti i gati 400 mijë grave në Hong Kong.

Kur Marta erdhi në Hong Kong në 2011, ajo ishte një nënë beqare 29-vjeçare, duke kërkuar një punë që të  mund të mbështesë vajzën e saj të re dhe babanë e sëmurë që jetonin në Filipine, njofton BBC, transmeton Insajderi.

Punonjësit e huaj që bënin punë shtëpie, ajo e dinte se shpesh fitojnë paga më të larta sesa mund të fitonin në vendin e tyre. Para se të mbërrinte, një agjenci rekrutimi i gjeti asaj një punë si ndihmëse – punë që nënkupton të bësh punët e shtëpisë, të gatuash dhe të kujdesesh për fëmijët e familjes.

Dhe si pothuajse të gjithë ndihmësit në Hong Kong, ajo u kërkua me ligj që të jetonte në shtëpinë e punëdhënësit të saj.

Ajo që Marta hasi më pas, ishin gjashtë muaj abuzim fizik dhe emocional aq të papërballueshëm sa ajo ndërpreu kontratën e saj dhe iku. “I gjithë trupi im vdiq për të,”  thotë Marta, tani 37 vjeç, e cila kërkoi një pseudonim për të mbrojtur identitetin e saj. “Ai është errësira në jetën time.”

Keqtrajtimi që përshkruan Marta nuk është i rrallë në Hong Kong, vend i më shumë se 390,000 punëtoreve që vijnë kryesisht nga Filipinet dhe Indonezia.

Këto gra – vetëm 1% e ndihmësve janë burra – përbëjnë gati 10% të forcës punëtore të qytetit, janë integrale për ekonominë dhe jetën e përditshme të Hong Kongut. Megjithatë, ato janë gjithashtu një nga komunitetet më të rrezikuara të qytetit.

Në një studim të 5,023 ndihmëseve vitin e kaluar, 15% e të anketuarve thanë se ishin abuzuar fizikisht gjatë punësimit. Dhe 2% raportuan se ishin sulmuar ose ngacmuar seksualisht, sipas organizatës së avokatisë Misioni për Punëtorët Emigrantë (MFMË), i cili drejtoi studimin. /Insajderi.com