Rezerva Federale vazhdon të ndërhyjë në tregun e parave në SHBA

Rezerva Federale vazhdon të ndërhyjë në tregun e parave në SHBA

Rezerva Federale e SHBA është pompuar për herë të parë që nga kriza financiare më shumë se një dekadë mbrapa miliarda në tregun e parasë. Një total prej 53.15 miliardë dollarë u vu në dispozicion të bizneseve ndërbankare përmes një transaksioni afatshkurtër, njoftoi Rezerva Federale vonë të martën në mbrëmje (me kohën lokale).

Një tjetër biznes repo brenda natës, siç quhet ndërhyrja në zhargon, është që të ndiqni këtë të Mërkurë. Bankat huazojnë para nga Fed për një kohë të shkurtër, duke depozituar bono qeveritare dhe letra me vlerë të tjera si kolateral. Nuk kishte asnjë arsye për ta bërë këtë vitet e fundit, pasi bankat u furnizuan me likuiditet të mjaftueshëm.

Së pari, kompanitë tërhoqën shumë para për të paguar pagesat e tyre tremujore të taksave të korporatave. Nga ana tjetër, bankat dhe investitorët e tjerë duhej të zgjidhnin blerjen e bonove të thesarit amerikan në vlerë 78 miliardë dollarë. Për më tepër, rezervat e parkuara nga bankat në Fed, ishin aq të ulëta sa kishin qenë që nga viti 2011: ato së fundmi arritën në 1.47 trilion dollarë, rreth 50 përqind më pak se kulmi i pesë viteve. E gjithë kjo ishte e holla, thanë analistët.

Si rezultat, shpërtheu normat e interesit në tregun e parave, ku bankat huazuan para nga njëra-tjetra. Papritmas kërkoi deri në dhjetë përqind, afërsisht katër herë normën e interesit të Fed-it në SHBA. Për shkak të injektimit të parave nga banka qendrore, normat e interesit në tregun e parave përkohësisht u ulën në zero, para se të përfundonin në 2.0 përqind.

Ekspertët besojnë se Fed nuk do ta lërë atë në këtë ndërhyrje. Jeffrey Gundlach, kreu i shtëpisë së financave DoubleLine Capital, pret “shumë shpejt” me një “QE lite”, pra një lehtësim jo konvencional të politikës monetare.

Disa vëzhgues besojnë se është e mundur që Fed tashmë po zgjedh një grant të rregullt të likuiditetit, siç janë blerjet e rregullta të pasurive. Sidoqoftë, arti do të ishte të komunikosh para tregjeve se kjo nuk është një lehtësim monetar mbi blerjet e bonove, por një masë për të luftuar tensionet në tregun ndërbankar.

Por është gjithashtu e imagjinueshme që Fed do të vendosë kundër një qasje të përhershme dhe kundërvepron fillimisht nga transaksionet individuale të tregut të parave si të Martën.

Komplikimet pak para se vendimi i normës së interesit të vijë në një kohë jo të mirë

Për Fed, komplikimet në tregun e parave janë pak para se të vendosni për politikën e tyre të mëtejshme të normës së interesit të Mërkurën në mbrëmje në kohën e gabuar. Ekspertët presin që ulja e dytë e normës së interesit këtë vit. Kohët e fundit, ajo uli normat në 2.0-2.25% në fund të korrikut.

Vendimi i normës së interesit bie në një kohë të nervozizmit të rritur në tregjet e aksioneve – pas sulmeve të telekomanduar mbi stërvitjet e naftës në Arabinë Saudite. Fed gjithashtu po përballet me thirrje për një politikë monetare shumë të lirshme të Shtëpisë së Bardhë. Presidenti Donald Trump i konsideron normat e interesit shumë të larta. Ai kërkon uljen e çelësit të politikës monetare në “zero ose më pak”./ Reuters