Rojat Kufitare të Zvicrës thonë se ka rënë migracioni ilegal

Rojat Kufitare të Zvicrës thonë se ka rënë migracioni ilegal

Në gjysmën e parë të vitit 2019 janë kapur dukshëm më pak njerëz gjatë hyrjes ilegale në Zvicër, në krahasim me gjashtëmujorin e parë të vitit 2018. Nga janari deri në qershor, Rojat Kufitare të Zvicrës, sipas të dhënave që kanë publikuar sot, kanë ndaluar 6500 persona, të cilët kanë dashur të hynë ilegalisht në Zvicër.

Për krahasim: në një hapësirë të njëjtë kohore, një vit më parë, ishin ndaluar 9000 veta.

Në rastet më të shumta, për hyrjen ilegae kanë shfrytëzuar rrjetin hekurudhor, transmeton albinfo.ch. Kështu, gjithsej 3357 veta janë kapur si ilegalë në trena, 2700 në trafikun rrugor, 459 në atë ajror dhe 15 veta në trafikun ujor.

Nga regjionet e Zvicrës, Kantini i Tiçinos prin për numrin e të huajve të ndaluar. Gjatë periudhës në shqyrtim në kantonin jugor janë kapur 1858 persona nga kjo kategori, përcjell albinfo.ch. Menjëherë pas Tiçinos vjen regjioni i Zvicrës Veriperëndimore, bashkë me Kantonin e Bernës, ku autoritetet kanë ndaluar 1728 veta.

Për nga prejardhja nacionale, numrin më të madh të të huajve të kapur ilegalë në Zvicër e përbëjnë nigerianët (872). Pas tyre vijnë shtetasit e Gambisë (179), ata të Algjerisë (106) etj.

Numri i gjithmbarshëm i personave që Zvicra u ka dorëzuar autoriteteve të huaja gjatë gjashtë muajve të parë të këtij viti ka qenë 2800. Në gjashtëmujorin e parë të vitit 2018 kanë qenë 4473.