Rregullat e duhan-pirjes nëpër botë

Rregullat e duhan-pirjes nëpër botë

Shumë vende në botë, kanë rregulla specifike sa i përket duhan-pirjes, njofton Insajderi.

Ju nuk mund të pini duhan brenda zonave publike në kryeqytetin e Kinës Pekin.

Britania e Madhe ka disa nga ligjet dhe gjobat më të mëdha të pirjes së duhanit në botë. Shumë vende kanë më shumë përjashtime kur disa vende kanë fare pak ligje.

Më poshtë disa nga ligjet e ndryshme në të gjithë botën mbi pirjen e duhanit.

Spanja

Spanja ka një ndalim total, por ka përjashtime për klubet e duhanit.

Pirja e duhanit është gjithashtu e ndaluar në fusha lojërash dhe zona të jashtme të kujdesit shëndetësor dhe institucioneve arsimore. Planet e ardhshme përfshijnë ndalime për stadiume sportive, ndeshje dhe festa.

Sllovakia

Sllovakia ka disa nga ligjet më të çuditshme të duhanit në Evropë.

Pirja e duhanit është e ndaluar në vendet e punës ku punojnë “jo duhanpirësit”.

Kjo i lë gjërat mjaft të hapura për interpretim dhe për këtë arsye zbatimi mund të jetë i ndërlikuar.

Zonat e pirjes së duhanit në bare dhe restorante mund të zënë 50% të sipërfaqes së përgjithshme të lokalit.

Austria

Dhomat e pirjes së duhanit në Austri lejohen në shumicën e vendeve, me kusht që tymi të mos depërtojë në zonën e pirjes së duhanit.

Ju gjithashtu mund të pini duhan në zyrën tuaj nëse nuk keni asnjë kontakt me klientët.

Baret mund të kenë zona të pirjes së duhanit që mbulojnë gjysmën e ndërtesës.

Ndryshimi po vjen, gjithsesi. Pas viteve të debatit, qeveria e Austrisë ka njoftuar planet për të prezantuar një ndalim të plotë të pirjes së duhanit në kafene dhe restorante.

Gjermania

Lokalet e vogla lejojnë pirjen e duhanit në bar në shumë vende, por ligji menaxhohet në një nivel lokal.

Mund të ketë plane për ta ndryshuar atë me qeverinë kombëtare që duan të sjellin sektorin e mikpritjes nën një ndalim kombëtar.

Australia

Këtu janë disa nga ligjet më të rrepta në botë kundër pirjes së duhanit.

Të gjitha shtetet dhe territoret Australiane kanë ndaluar pirjen e duhanit në automjete me fëmijë.

Ndalimet shtrihen në vendet e mbyllura publike dhe restorantet.

Shumë këshilla lokale vendosin gjithashtu ndalime në plazhe dhe fusha sportive me gjobë të mëdha për shkelësit e rregullave.

Një pako me 20 cigare në Australi gjithashtu mendohet se shiten më së shtrenjti në botë, ku 11 euro është lloji më i lirë.

SHBA

Ligjet e pirjes së duhanit në SHBA ndryshojnë shumë.

Ligjet shpesh imponohen në nivelin e qeverisjes vendore sesa në ato shtetërore. Kështu që gjërat mund të ndryshojnë nga qyteti në qytet.

Një rregull i ashpër është se jugu ka një qasje më të butë ndaj pirjes së duhanit.

California dhe New York kanë disa nga masat më të rrepta në botë, përfshirë ndalimet në natyrë në shumë parqe dhe brenda hapësirave të mbyllura.

Në New York ndalohet pirja e duhanit në të gjitha parqet, bordet, plazhet, pishinat dhe plazhet e këmbësorëve. Ju gjithashtu duhet të jeni mbi moshën 21 vjeçare për të blerë cigare atje.

Në shtetet si Texas, Oklahoma, Mississippi dhe Georgia është ende relativisht e thjeshtë të gjesh një bar apo restorant ku mund të ndezësh një cigare. /Insajderi.com

Burimi: BBC