Rreziku nga Kina, Marina amerikane ua ndalon anëtarëve të përdorin aplikacionin TikTok

Rreziku nga Kina, Marina amerikane ua ndalon anëtarëve të përdorin aplikacionin TikTok

Anëtarëve të Marinës së Shteteve të Bashkuara tani u është ndaluar të përdorin aplikacionin me video të shkurtra TikTok në pajisjet e tyre mobile të lëshuara nga qeveria.

Sipas mediave të huaja, përcjell Telegrafi, të martën, Marina lëshoi një “Mesazh Ndërgjegjësimi në internet” duke njoftuar ndalimin në një faqe në Facebook që u shërbente anëtarëve të ushtrisë, njoftoi Reuters të premten.

Mesazhi thuhet se e quajti TikTok një “kërcënim në sigurimin e kibernetikës” dhe theksohej se çdokush me aplikacionin e instaluar në pajisjet e tij do të bllokohej nga hyrja në Intranetin e Korpusit Detar të Marinës.

Kjo nuk është hera e parë që ushtria amerikane ka ngritur një çështje rreth TikTok, e cila është në pronësi të kompanisë teknologjike ByteDance me qendër në Pekin.

Po sipas mediave, në nëntor, Sekretari i Ushtrisë, Ryan McCarthy, u tha gazetarëve se ai kishte porositur një “vlerësim të sigurisë” të aplikacionit pasi mori një letër në lidhje me të nga senatori amerikan Chuck Schumer.

“Ekspertët e sigurisë kombëtare kanë ngritur shqetësime në lidhje me mbledhjen dhe trajtimin e të dhënave të përdoruesve të TikTok”, shkroi Schumer në letër, “përfshirë përmbajtjen e përdoruesit dhe komunikimet, adresat IP, të dhënat që lidhen me vendndodhjen, metadatat dhe informacione të tjera të ndjeshme personale”.

Në atë kohë, Ushtria nuk i urdhëroi anëtarët të hiqnin TikTok nga pajisjet e tyre të lëshuara nga qeveria, megjithëse ua ndalonte ata “të postonin TikToks për rekrutim, ndërsa ishin me uniformë, ose të kryenin detyra zyrtare”, sipas një raporti të nëntorit të Reuters.