Samia Suluhu Hassan, presidentja e re e Tanzanisë

Samia Suluhu Hassan, presidentja e re e Tanzanisë

Samia Suluhu Hassan është një politikane veterane me fjalë të buta, e larguar papritur nga roli i nënkryetarit për t’u bërë udhëheqësja e parë femër e Tanzanisë pas vdekjes së papritur të John Magufuli, transmeton Insajderi.

Hassan, 61 vjeç, bëri historinë të premten kur u betua në një ceremoni në kryeqytetin tregtar Dar es Salaam përpara një numri të madh njerëzish, raporton Al Jazeera.

“Nuk është një ditë e mirë për mua të flas me ty sepse kam një plagë në zemrën time”, tha Hassan. “Sot kam bërë një betim ndryshe nga pjesa tjetër që kam dhënë në karrierën time. Ata u morën në lumturi. Sot unë bëra betimin më të lartë të zyrës në zi”, tha ajo në fjalën e saj të parë.

Sipas kushtetutës, Hassan do të shërbejë pjesën e mbetur të mandatit të dytë pesë-vjeçar të Magufuli, i cili nuk skadon deri në 2025.

Një ish-nëpunëse zyre dhe punëtore zhvillimi, Hassan filloi karrierën e saj politike në 2000 në vendlindjen e saj Zanzibar, një arkipelag gjysmë-autonom, përpara se të zgjidhej në asamblenë kombëtare në Tanzaninë dhe të caktojë një ministri të lartë. /Insajderi.com