Sanksionet amerikane i shkaktuan dëme një trilion dollarë ekonomisë së Iranit

Sanksionet amerikane i shkaktuan dëme një trilion dollarë ekonomisë së Iranit

Sanksionet e njëanshme të vendosura nga Shtetet e Bashkuara të Amerikës i shkaktuan dëme në vlerë prej një trilion dollarësh ekonomisë së Iranit dhe Teherani pret dëmshpërblim, tha Ministri iranian i Jashtëm, transmeton Insajderi.

Mohammad Javad Zarif tha të dielën pasi SHBA morën masa për të rivendosur marrëveshjen bërthamore të Iranit 2015 me fuqitë botërore përmes heqjes së sanksioneve, Teherani do të dëshirojë të negociojë për dëmet që ka pësuar, raporton Al Jazeera.

“Kur të takohemi, ne do të mbledhim kompensimin”, i tha Zarif rrjetit shtetëror iranian të lajmeve PressTV në një intervistë një orëshe.

“Nëse ato kompensime do të marrin formën e dëmshpërblimit, ose nëse ato marrin formën e investimeve, ose nëse ato marrin formën e masave për të parandaluar një përsëritje të asaj që bëri Trump”, tha ai duke iu referuar ish-presidentit të SHBA-së Donald Trump.

Trump në mënyrë të njëanshme braktisi marrëveshjen bërthamore në 2018 dhe vendosi sanksione të ashpra dhe gjithëpërfshirëse që synuan të gjithë sektorët e ekonomisë së Iranit.

Sipas Zarif, Trump rivendosi 800 sanksione që ishin vendosur mbi Iranin para marrëveshjes bërthamore dhe vendosi 800 të reja, të gjitha këto duhet të hiqen para se SHBA të kthehen në marrëveshje

Diplomati tha nga nënshkruesit e tjerë të marrëveshjes bërthamore, Kina dhe Rusia kanë qenë “miqtë” e Iranit gjatë epokës së sanksioneve, prova për të cilat janë dhjetëra sanksione të vendosura ndaj individëve dhe njësive të tyre.

Por Gjermania, Franca dhe Mbretëria e Bashkuar, nënshkruesit evropianë të marrëveshjes së njohur së bashku si E3, nuk kanë bërë asnjë përpjekje të prekshme për të ruajtur lidhjet e tyre me Iranin, tha Zarif.

“Situata që Evropa ka krijuar për vete është se duhet të presë që SHBA-të të marrin një vendim”, tha ai. “Tani, ata duhet të bindin SHBA të kthehen [në marrëveshjen bërthamore] të paktën për t’i lejuar ata … të ruajnë dinjitetin e tyre dhe t’i lejojnë ata të përmbushin detyrimet e tyre. Ky nuk është një urdhër i gjatë”. /Insajderi.com