Sateliti kapë shkëputjen e një cope gjigante akulli në Arktik

Sateliti kapë shkëputjen e një cope gjigante akulli në Arktik

Kompania “The Planet Earth-observation” sapo ka bërë publike pamjet e reja ku shihet duke u thyer një nga platformat më të mëdha të akullit në Arktik – Milne Ice Shelf, njofton Insajderi.

I vendosur në pjesën veriore të ishullit kanadez, Ellesmere, copa e akullit u shkëput me 31 korrik për të formuar kështu një bllok të madh prej 80 kilometrash.

Ndërsa vetëm me tre gusht ky ishull akulli u nda edhe vetë në dy pjesë dhe të dyja copat udhëtuan drejt oqeanit arktik.

Kjo nuk është hera e parë që platforma të mëdha akulli shkëputën nga ky ishull.

Në fillim të shekullit 20 Ellesmere ishte tetë herë më e madhe se sa në fund të tij, kur filloi mileniumi i ri në vitin 2000./Insajderi.com

Milne Ice Shelf on 31 July

Ellesmere Island