Sekreti i gruas që fshehi fëmijët në arkivol

Sekreti i gruas që fshehi fëmijët në arkivol

Gruaja polake e njohur me emrin Irena Sendler e cila ka lindur në Varsharë më 15 shkurt të vitit 1910, iu zbulua sekreti ku kishte mbajtur fëmijët e fshehur në arkivol.

Irena Sendler të cilës i kishte vdekur babi në moshën kur ajo ishte shtatë vjeçe. Ajo kishte babin mjek ku edhe ajo ndoqi rrugën e të atit dhe u bë infermiere. Më vonë u punësua si punëtore sociale në Departamentin e Mirëqenies Sociale të Varshavës, ku ajo ndihmoi shpërndarjen e ushqimit dhe veshmbathjes për familjet në nevojë.

Në atë kohë, hebrenjtë që jetonin në shumë pjesë të Evropës po përndiqeshin. Por edhe pse Irena ishte një katolike e devotshme, ajo nuk pranoi të jepte paragjykime. Ajo ndihmoi disa familje hebreje.

Gjatë Luftës së Dytë Botërore, nazistët krijuan Ghetto të Varshavës për familjet hebreje interne.

Ishte geto më e madh hebre e themeluar nga nazistët, dhe në kulmin e saj, rreth 400,000 hebrenj u burgosën brenda mureve të tij.

Ajo u bashkua me Zegotën, një organizatë nëntokësore të rezistencës në Poloninë e pushtuar nga Gjermania, e cila punoi për të shpëtuar hebrenjtë. Irena e kuptoi se ajo duhej të bënte diçka – edhe nëse kjo do të thoshte të rrezikonte jetën e saj.

Së bashku me kolegët e saj, Irena filloi fshehurazi duke ndihmuar fëmijët hebrenj të shpëtojnë nga geto.

Irena vizitoi shumë shtëpi dhe familje çifute, por shumë nëna refuzuan t’i dorëzonin fëmijët e tyre tek një i huaj, edhe nëse ai i huaj ishte me qëllime të mira dhe kishte një plan për të liruar fëmijët e tyre. Por qëndrimi nënkuptonte vdekjen e sigurt, ose duke u vrarë brenda mureve të tij ose duke u dëbuar në kampet e përqendrimit.

Që nga mbikëqyrja naziste e geto ishte e gjerë, Irena u detyrua të gjejë mënyra krijuese për t’i fshehur fëmijët dhe për t’i kontrabanduar ata.